Cea de-a noua editie a Campionatelor Europene de atletism, incheiata aseara, pe stadionul "Ulevi" din Goteborg, anunta inca de pe acum lupte teribile la Mondialele in aer liber de anul viitor. A iesit la rampa o noua generatie continentala, foarte "t
Cea de-a noua editie a Campionatelor Europene de atletism, incheiata aseara, pe stadionul "Ulevi" din Goteborg, anunta inca de pe acum lupte teribile la Mondialele in aer liber de anul viitor. A iesit la rampa o noua generatie continentala, foarte "tare", care isi va vinde scump pielea pentru obtinerea calificarii la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde, cu siguranta, vom asista la un varf al performantei in sportul rege in contextul celor cinci cercuri ingemanate. Din nefericire, cu tot obiectivul fixat de federatia noastra de specialitate realizat, si chiar depasit, (una-doua medalii si trei-patru finalisti), Romania s-a clasat doar pe locul 28 (din 31) in ierarhia continentala pe medalii si pe pozitia 18 (din 34) la puncte si asta inaintea disputarii ultimelor patru probe. Ne-au depasit de aceasta data tari care de mult nu mai erau adversare, cum ar fi Bulgaria, dar care fie au investit mai mult, fie si-au organizat mai bine pregatirea. Este clar ca, daca FRA nu-si va redimensiona activitatea, ne asteapta zile grele in viitorul apropiat. Ca sa nu pomenim de 2008! Modele ar fi, chiar aproape de noi, si asta doar daca ne uitam in curtea Rusiei, lider detasat al Euro 2006, Germaniei, Belarusului, Poloniei, Ucrainei sau Cehiei.
Sa revenim, sambata, dupa ce Nicoleta Grasu reusea joi sa sparga gheata cu un loc trei la aruncarea discului, Marian Oprea a punctat cu un nou bronz european pentru tricolori la triplusalt, vicecampionul olimpic neregasindu-si "ritmul" dupa o accidentare survenita la inceputul sezonului si o pregatire perturbata destul de grav. Elevul antrenoarei Doina Anton s-a chinuit pur si simplu la niste performante mai mult decat accesibile posibilitatilor sale, reusind de abia din a patra incercare cei 17,18 m care i-au adus locul trei. Cu mai putin de o luna in urma, la Nationale, "Strutul" a trecut cu usurinta peste 17,30 m, asa ca ne intrebam ce scartaie in pregatire? Daca la capitolul refacere-recuperare stam mai mult decat lamentabil pe plan intern, in materie de medicina sportiva fiind in epoca de piatra, de ce nu investim ceva bani pentru acesti sportivi de exceptie, apeland la specialisti de peste hotare.
Pentru ca alaturi de Marian, un talent care se naste o data la douazeci de ani, Ionela Tarlea Manolache, tot vicecampioana olimpica, se afla in aceeasi situatie. Marian a fost devansat de eternul lui rival, Christian Olsson (17,67 m), care a fost si operat, 2005 insemnand pentru suedez un an pe bara, destinat numai recuperarii si unei pregatiri adecvate si de britanicul Nathan Douglas (17,21 m).
Vicecampioana continentala indoor la 1500 m, Corina Dumbravean, a facut ieri o cursa incredibila pentru ea, stabilind un nou record europen de tineret, fiind cronometrata in 4:02,24, numai ca a sosit doar a sasea, cea care a trecut prima linia de sosire, rusoaica Tatyana Tamasova, corectand cea mai buna performanta a compettiei, cu 3:56,91. O prestatie apoape la fel de valoroasa a avut si saritoarea in lungime Adina Anton, clasata pe locul cinci, cu 6,54 m reusiti din prima incercare, pe prima treapta a podiumului de premiere urcandu-se rusoaica Lyudmila Kotcianova (6,93 m). La inchiderea editiei, stafeta noastra masculina de 4X400 m (Bobos, Suciu, Campeanu, Vieru) urma sa ia stratul in finala probei, in conditiile in care in semifinale cvartetul tricolor reusise sa stabileasca un nou record national (3:04,23).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.