Poate ca, daca as fi trait in Occident, as fi purtat tricouri cu chipul lui Che Guevarra, iar daca as fi trait in alte vremuri ale Romaniei, poate m-as fi alaturat haiducilor lui Iancu Jianul.
Ce stiu este ca m-am nascut si am crescut intr-o Ro
Poate ca, daca as fi trait in Occident, as fi purtat tricouri cu chipul lui Che Guevarra, iar daca as fi trait in alte vremuri ale Romaniei, poate m-as fi alaturat haiducilor lui Iancu Jianul.
Ce stiu este ca m-am nascut si am crescut intr-o Romanie despre care istoricii spun ca a avut parte de cea mai atroce forma a comunismului.
O intreaga generatie a fost decimata - boieri, preoti, invatatori, tarani. Pana si copiii lor au fost tinta exterminarii, iar cei ramasi in viata au purtat stigmatul de "dusmani ai poporului".
Intre 500.000 si 1.000.000 de romani au luat calea inchisorilor, a lagarelor si deportarii in numele legii regimului comunist.
Frigul si frica. Fenomenul Pitesti. 1949 - 1952. Inceput pe 6 decembrie la Penitenciarul pentru studenti Pitesti, dar continuat si la Gherla si Targu-Ocna, a fost gandit sa-i transforme pe tinerii detinuti politici anticomunisti din victime in calai. Cartelarea hranei in timp de pace. Sutele de mii de romani fortati sa ia calea exilului. Taranii fugariti prin gari pentru ca venisera la oras sa cumpere paine. Inchinatul cu limba in gura atunci cand treceai pe langa o biserica.
"Regimul bazat pe ideologia comunista, care a decis soarta urmata de stat si soarta cetatenilor acestuia, a fost o organizatie criminala care merita sa fie condamnata la fel ca in cazul oricarei organizatii bazate pe aceasta ideologie; activitatea lui a avut drept scop suprimarea drepturilor omului si a sistemului democratic", stipula Parlamentul ceh in iulie 1993.
Romania, august 2006.
O comisie prezidentiala cauta dovezi stiintifice pentru condamnarea comunismului.
Fostii detinuti politici trebuie sa dovedeasca in instanta ca nu sunt puscariasi de drept comun.
Politicieni nevoiti sa admita ca au colaborat intr-un fel sau altul cu Securitatea spun senini, dupa 16 ani in care surd si orb sa fi fost, si tot aflai ce crime si mutilari sufletesti au lasat cei 45 de ani de comunism, ca si-au facut datoria fata de tara. Nici urma de remuscare, de regret.
Dan Voiculescu, presedintele PC: "Mi-am facut datoria fata de tara din toate punctele de vedere".
Viorel Nicolae Stanca, presedintele PD Salaj, fost ofiter de securitate in Serviciul de contraspionaj: "Sunt mandru de activitatea pe care am avut-o si nu consider ca am adus vreun prejudiciu statului".
Mona Musca, deputat PNL: "Nu regret si nu e nimic anormal (...) Am servit interesele de securitate ale Romaniei".
Poate ca ei or fi trait intr-o alta tara! Intr-o Romanie ca a lui Ion Iliescu, in care Ceausestii au intinat valorile socialismului.
Deconspirarea securistilor din presa este numita de unii "dosariada". Ca sa rimeze de rau a mineriada. Ironia soartei pe care ne-au croit-o autorii loviturii de palat din decembrie '89 face ca initiatorul campaniei "Voci curate", Victor Roncea, sa fi fost arestat si batut crunt la mineriada din '90. Demersul organizatiei Civic Media, careia ZIUA i s-a raliat, este desconsiderat de un distins confrate pe motiv ca directorul ziarulului este "securistul" Sorin Rosca Stanescu.
Sorin Rosca Stanescu este singurul ziarist care in 1992 a recunoscut, e drept, fortat de Virgil Magureanu - dar nu pot sa nu ma intreb daca Rosca o fi fost singurul santajat cu deconspirarea - ca a fost colaborator al Brigazii Antiteroriste a Securitatii. "Ma amageam ca facusem un gest patriotic (...) Cativa ani mai tarziu, informatii cutremuratoare din ancheta si procesul desfasurate la Paris impotriva lui Carlos Sacalul, unul dintre cei mai mari teroristi ai lumii, au relevat faptul ca acesta colaborase cu generalul de Securitate Plesita. (...) Carlos tinea in dreptul inimii o lista neagra cu romani care trebuiau ucisi. La comanda altor romani. Pe care eu, H15, ii slujisem ca un tampit. Si ca un ticalos".
Un caz in oglinda cu cel al politicienilor de mai sus. N-am mai avea nevoie de Legea lustratiei, d-na Mona Musca, daca fiecare dintre noi si-ar reevalua participarea la crimele trecutului si ar regreta-o.
Ma gandesc ce or sa raspunda cei care i-au racolat, cei care primeau informarile. Si, mai ales, cei carora le erau destinate - conducatorii partidului comunist.
Pana una-alta, intre 2003 si 2006 doar 131 de ofiteri de securitate au fost deconspirati ca au facut politie politica, cei mai multi nascuti la 1930.
Cat despre domnul Iliescu si ai lui, numai de bine.
Comentand "vanatoarea de vrajitoare" din Romania, cotidianul "Le Figaro" titra ca oferirea unei explicatii echilibrate asupra trecutului va fi cu atat mai dificila cu cat un mare numar de dosare a fost distrus, in timp ce altele au fost fabricate din temelii. Si reamintea ca "nu mai este un secret faptul ca revolutia din decembrie 1989 a fost atat o miscare populara cat si o lovitura de stat comisa de curentul reformator al Securitatii, ai carei membri s-au convertit in oameni de afaceri".
Cand parlamentarii nostri vor decreta, asa cum au facut-o cehii, ca regimul comunist a fost o organizatie criminala, iar domnul Iliescu si "revolutionarii" loviturii de palat vor recunoaste ca au intinat valorile lui decembrie '89 chiar o sa ajungem la atat de draga domniei sale "reconciliere nationala".
Pragmatic, si in loc de concluzie, va sugerez sa comparati PIB-ul Cehiei cu al nostru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.