In pofida atractiei ce o exercita in special in randul tineretului studios, baschetul romanesc - la nivel de echipa reprezentativa - n-a prea avut prilejul sa se afirme in ultima vreme in plan international. Poate numai la nivelul "noului val". Raman

In pofida atractiei ce o exercita in special in randul tineretului studios, baschetul romanesc - la nivel de echipa reprezentativa - n-a prea avut prilejul sa se afirme in ultima vreme in plan international. Poate numai la nivelul "noului val". Ramane in amintirea unora dintre noi performanta cadetelor care la europenele din 1989 de la Timisoara reusisera un convingator loc secund. Din lotul echipei tarii noastre pregatita de Horica Pop si Adriana Niculescu au facut parte, intre altele sportivele Nitulescu, Simion, Ciupe, Morosanu si atentie! - actuala conducere a federatiei, Carmen Tocala! Dupa decembrie '89 au existat alte cateva tentative de a depasi barierele anonimatului, tot prin intermediul baschetbalistelor, care au reusit sa acceada in elita continentala, in 1994, dupa desfasurarea seriei preliminare de la Arad. Mai inainte insa, in 1990, jucatoarele au cucerit bronzul la europenele din Spania, iar juniorii au reusit sa ajunga in careul de asi tot al europenelor; iar un an mai tarziu, au incheiat pe locul 5 la mondialele din Canada, evidentiind doi jucatori de exceptie, Muresan si Rosnafschi, clasati pe locurile 2, respectiv 3, in clasamentul gosgeterilor. In distributia de atunci s-au aflat sub bagheta prof. Ovidiu Serban Muresan, Rosnafschi, Tenter, Paun, Cristescu, Stefan, Palai, Scobani, Alecu si regretatul; Toni Alexe, cel ce avea sa devina peste ani unul dintre cei mai indragiti jucatori nu numai ai formatiei CSU Asesoft Ploiesti ci si al nationalei fiind chiar capitan al tricolorilor. Acum, iata, prin intermediul nationalei masculine, under 18, Romania baschetbalistica iese din nou la rampa, dominand cu autoritate Campionatul European Divizia II. Totodata, ocupand primul loc in clasament, a promovat in esalonul de elita a competitiei.

Sibiul, o gazda de bun augur
Nu intamplator municipiul de pe Cibin i-a fost incredintata misiunea de a organiza un campionat european de baschet under 18. Forul international a apreciat cum se cuvine calitatea de organizatori ai oficialilor nostri cu prilejul turneului FIBA Europa Cup, de la Ploiesti. Sigur au existat si alte argumente vizand capacitatea noii conduceri a federatiei de a relansa sportul cu mingea sub panou, incepand de la nivelul copiilor si juniorilor, dar si faptul ca in acest an federatia a implinit 75 de ani de viata. Campania cu cele 50 de panouri ce vor fi instalate in numeroase centre sportive din cuprinsul tarii a gasit si ea un larg ecou si peste hotare. Astfel ca n-a mai fost o surpriza, cand s-a aflat ca europenele under 18 rezervate baietilor vor fi gazduite in cele doua sali sibiene Transilvania si Bruckenthal. Tinerii nostri sportivi aveau sa debuteze cu o victorie lejera, in grupe, intrecand Scotia cu 85-46, cu Moldoveanu, Nicoara si Baciu in mare verva. A fost pentru "elevii" antrenorului Ioan Constantin, mai mult un meci de incalzire in vederea celor ce aveau sa urmeze. Apoi a venit randul jucatorilor Ungariei sa incline steagul in confruntarea cu sprotivii nostri care au castigat cu 65-51. Cel mai prolific titular al tricolorilor romani fiind Catalin Baciu, cu 20 de puncte la activ. Cu un moral excelent, tinerii jucatori ai nationalei au reusit sa treaca cu bine si de al treilea "hop" al grupelor, disputand si de incomoda formatie a Bosniei Hertegovina cu 78-69, Stanescu, Pana, Moldoveanu, Baciu si Nicoara in special dovedind ca reprezinta realmente un team redutabil. Dar cum se mai intampla uneori, in ultimul meci din grupe, avand asigurata promovarea in sferturi, baschetbalistii nostri si-au ingaduit un anumit respiro, in meciul cu Estonia. Urmarea: esec la un scor strans, cu 59-63, chiar daca Nicolara avea sa aiba o prestatie de referinta, cu 25 de puncte la activ. Antrenorul Ioan Constantin n-a intrat, insa, in panica. A cautat sa tempereze jucatorii, sa le explice unde au gresit, totodata sa le incarce "bateriile" pshice: "Baieti, nu-i nimic. Poate ca ne vom intalni in finala tot cu estonienii si veti avea prilejul sa va revansati!" Extraordinara premonitie! Asa avea sa si fie...

Alt mod de a aborda disputa...
In primul meci din sferturile de finala, adversarii jucatorilor tricolori au fost cei ai Angliei. De data aceasta baschetbalistul numarul 1 al reprezentativei Romaniei avea sa fie Moldoveanu, care a incheiat partida cu 32 de puncte la activ, urmat consecvent de Baciu (11) si Nicoara (10), la capatul unei dispute in care superioritatea noastra a fost clarissima. Dovada si rezultatul final, 76-58. Era limpede pentru toata lumea ca nationala Romaniei se afla pe val si numai ca ceva cu totul neprevazut accidentari sau alte stari de inconfort fizic - ar mai putea-o stopa din parcursul catre podium. Asa a si fost, pentru ca in continuare nici reprezentativa Austriei n-a fost in masura sa reprezinte un obstacol de netrecut. Inca o victorie a tricolorilor nostri, cu 79-59, cea mai categorica de pana atunci. Nicoara (cu 30 de puncte), Moldoveanu (24) si Panciu (15) au fost si de data aceasta principalii factori ai victoriei. Pentru a accede fara emotii in penultimul act al competitiei mai trebuie depasit un adevarat, Suedia. (De fapt in urma victoriilor anterioare Romania era deja calificata). Un meci cu o evolutie nescontata in care oboseala incepuse sa-si puna amprenta asupra jucatorilor nostri, astfel ca erorile lor au fost deseori speculate de catre adversari, mai ales de Jeffery Taylor si Brice Massamba. Asa se face ca la un moment dat Suedia a fost condusa cu o diferenta de 5 puncte. Dar Moldoveanu a sesizat primejdia fortand turatia echipei, el marcand cu dezinvoltura nu mai putin de patru "libere". E drept, o victorie cam in extremis, cu 67-64, dar victorie, si accesul in semifinale, alaturi de Portugalia. Era foarte important sa se obtina o noua victorie, care ar fi asigurat promovarea Romaniei in prima liga europeana, indiferent de rezultatul finalei. Si "victorie!" a fost si cuvantul de ordine pe care Baciu, Stanescu si Moldoveanu au cautat din start sa-i asigure continutul. Dupa nici 120 de secunde, Romania conducea cu 10-0. Cu o aparare foarte exacta si un joc superior in spatiul de trei secunde, jucatorii nostri si-au impus tactica pe toata durata partidei. Moldoveanu avea sa se detaseze, oarecum, in calitate de realizator (20 de puncte), urmat de Nicoara (cu 19), Stanescu si Pana (cu cate 7 puncte). Mult mai facila a fost victoria din semifinale, la Portugalia, cu 77-54, asigurata in special prin apetitul cu totul deosebit al lui Moldoveanu, autor a 30 de puncte cu (4x3).

O revansa binemeritata!
Asa cum anticipase antrenorul Ioan Constantin, in finala echipa Romaniei s-a reintalnit cu Estonia, invingatoarea ei din grupe. Un adversar pe care de altfel si-l dorea, spre a-si lua revansa. Oaspetii au folosit o formula de start cu doi fundasi, Turkov si Sokk. Aceasta, spre a-si spori ritmul in ofensiva. Ambii jucatori au stat mereu la panda, gata sa intercepteze mingi pe contraatac. In schimb, Romania a utilizat formula Stanescu, Pana, Moldoveanu, Baciu, Nicoara, cea clasica de acum, in care majoritatea actiunilor s-a bazat pe pivoti, avantajati la capitolul gabarit. Ai nostri au fortat mereu ofensiva, in timp ce adversarii lor au raspuns cu o aparare combinata, alternand zona "2-3" cu un pressing om la om, care nu prea a convenit jucatorilor romani. Totusi ai nostri au cautat sa se adapteze si mai ales sa anihileze tentativele ofesive ale estonienilor. In schimb, ale lor reusind de fiecare data. Pana (20 - 6x3), Stanescu (20) si Moldoveanu 15 - 2x3) au facut alaturi de ceilalti coechipieri, un adevarat spectacol, demn de o finala! Mult mai calmi, tinerii nostri baschetbalisti au punctat atunci cand au considerat necesar, realizand si un scor destul de lejer, 67-54. Locul I in turneul final al Campionatului European masculin - under 18 si calificarea in Divizia A, elita competitiei!

Din echipa turneului, antrenorii si oficialii celor 19 formatii prezente la competitie au alcatuit "5"-le ideal. Pe postul de extrema au fost titularizati Vald Moldoveanu si Tiago Pinto - Portugalia, in timp ce cei mai valorosi pivoti au fost desemnati Titus Nicoara si Dan Clark - Anglia. In plus Vlad Moldoveanu a fost considerat in unanimitate de catre oficialii turneului, cel mai valoros jucator. Presedintele federatiei a dat de inteles ca fiecare jucatror roman va primi din partea sponsorilor cate 5.000 RONI. Separat si alte premii in bani din partea FRB si ANS. Le merita cu prisosinta!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.