Vinerea trecuta, euro a atins cel mai scazut nivel al ultimelor doua saptamani, 1,2717 dolari, dupa ce cu doar o zi inainte crescuse la 1,2911 dolari. Fata de inceputul anului euro este, totusi, in crestere cu 7,5%.
Scaderea de vineri a interv
Vinerea trecuta, euro a atins cel mai scazut nivel al ultimelor doua saptamani, 1,2717 dolari, dupa ce cu doar o zi inainte crescuse la 1,2911 dolari. Fata de inceputul anului euro este, totusi, in crestere cu 7,5%.
Scaderea de vineri a intervenit ca urmare a datelor privind vanzarile cu amanuntul din SUA care au crescut in iulie cu 1,4% fata de iunie. Faptul ca Rezerva Federala nu a majorat rata dobanzii de baza, mentinand-o la 5,25%, a avut efecte asupra monedei americane o singura zi, euro dovedind, inca o data, ca nu poate depasi consistent pragul de 1,29 dolari. Cumparatorii de dolari continua sa spere ca Fed va reveni la politica sa de majorare a dobanzii, inceputa in iunie 2004, cand aceasta se afla la minimul ultimilor 50 de ani, 1%.
Decizia institutiei conduse de Ben Bernanke a avut in vedere dorinta de a oferi o gura de oxigen economiei americane care a inregistrat o scadere a dinamicii sale in primul trimestru iar in iulie au fost create doar 113.000 noi slujbe, fata de anticiparile analistilor, 145.000 noi locuri de munca.
Contractele futures pe rata dobanzii cu scadenta in decembrie, tranzactionate la Chicago Board of Trade, anticipeaza o crestere a acesteia la 5,5% pana la finele anului.
Saptamana aceasta este de asteptat ca paritatea sa nu scada sub pragul de 1,2640 dolari, avand in vedere ca o alta cauza a aprecierii monedei americane a fost reprezentata de unele operatiuni tehnice ale marilor fonduri de investitii. Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana a avertizat joia trecuta, in buletinul sau lunar, asupra riscurilor tot mai mari, pe termen mediu, pe care le-ar putea avea scumpirea petrolului si expansiunea puternica a creditului din sectorul privat asupra stabilitatii preturilor.
Acest anunt echivaleaza cu un semnal clar transmis pietei ca dupa cresterea dobanzii de baza la 3% vor urma noi modificari in plus ale acesteia, analistii anticipand chiar un nivel de 3,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.