Majorarea de catre Banca Centrala Europeana a dobanzii de baza, la 3%, si decizia Rezervei Federale americane de a o mentine la 5,25% nu au avut efecte semnificative asupra evolutiei pretului unciei de aur, care pe parcursul saptamanii a stagnat intr
Majorarea de catre Banca Centrala Europeana a dobanzii de baza, la 3%, si decizia Rezervei Federale americane de a o mentine la 5,25% nu au avut efecte semnificative asupra evolutiei pretului unciei de aur, care pe parcursul saptamanii a stagnat intr-un culoar cuprins intre 630 si 650 dolari, pretul coborand cu circa 2%.
Analistii considera ca tendinta de crestere a metalului galben se va mentine, avand in vedere mentinerea tensiunilor geopolitice, precum conflictul din zona Libanului si amenintarile teroriste, si geoeconomice, datorate efectelor inflationiste ale majorarii pretului la petrol.
De altfel, de la un minim de 567 dolari, inregistrat in iunie, aurul a crescut la jumatatea lui iulie pe pietele asiatice la 676 dolari. In acest moment pragul suport pentru uncie se situeaza la 635 - 636 dolari, rezistenta situandu-se la 660 dolari.
Este posibil ca dupa o noua crestere, aurul sa faca un nou pas inapoi, asa cum indica pretul futures de la New York Mercantile Exchange, unde cotatia unciei pentru decembrie era vinerea trecuta de 644,40 dolari. Trebuie tinut cont de faptul ca volalitatea pretului este deosebit de mare, 30% in ultimele 100 de sedinte de tranzactionare, situatie care nu s-a mai petrecut din 1982.
Se pare ca legatura istorica dintre aur si moneda americana a disparut, avand in vedere ca de la inceputul anului pretul unciei a crescut cu 24% in timp ce dolarul a pierdut doar 7%.
In ceea ce priveste viitorul metalului galben, s-a inmultit numarul analistilor care considera ca dupa ce in perioada 2002 - 2066 pretul a crescut de doua ori si jumatate, de la 260 la peste 734 de dolari, mentinerea unui ritm asemanator in urmatorii ani ar putea aduce metalul galben in apropierea pragului de 2.000 dolari


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.