Astazi, la ora 10.30, coordonatorul Civic Media este convocat la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, pentru a pune la dispozitie orice alte documente sau informatii in legatura cu campania "Voci curate" realizata in pa
Astazi, la ora 10.30, coordonatorul Civic Media este convocat la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, pentru a pune la dispozitie orice alte documente sau informatii in legatura cu campania "Voci curate" realizata in parteneriat cu organizatiile Coalitia de Media din Bulgaria si Jurnalisti impotriva Coruptiei.
Cu aceasta ocazie, in continuarea campaniei "Voci curate" initiate de Civic Media si sustinuta de ziarul ZIUA, si in urma unor initiative pornite atat dinspre organizatiile studentesti, cat si dinspre cadrele didactice, organizatia ProComunitate - Centrul pentru Studii si Dezvoltare Comunitara considera necesara clarificarea activitatilor de politie politica desfasurate de membri ai comunitatii academice. Poate mai mult decat ziaristii, profesorii, cadrele universitare sunt formatori, nu doar de opinie ci chiar modelatori ai noilor generatii. Responsabilitatea este imensa si credem ca adevarul si asumarea trecutului are semnificatie atat pentru prezent cat si pentru viitor.
Importanta universitatilor nu e doar una educativa, ci si economica, administrativa, culturala, politica. Etica, tinuta morala nu pot fi despartite de procesul educativ. Profesorii nu trebuie sa vina la catedra daca au servit ca unelte ale represiunii comuniste. Demersul nostru, pornit din interiorul societatii civile, dar si al universitatilor din Romania, urmareste asumarea responsabilitatii individuale a cadrelor conducerii universitare implicate in activitati de politie politica. Doar in acest fel poate fi pornit un proces de reintemeiere a legitimitatii spatiului academic. Ne raliem astfel unor procese mai largi de justitie ce trebuie sa legitimeze, la nivelul elitei politice, economice, culturale si universitare, legalitatea si moralitatea tuturor regimurilor democratice post-decembriste.
Lista de profesori, membri in conducerea Universitatilor, Facultatilor si Catedrelor priveste in special cele cu profil socio-uman, economic, administrativ si de drept. Lista urmeaza sa fie completata de catre colegii din celalalte universitati. In acest scop cerem cadrelor universitare, organizatiilor civice si studentesti, sa sprijine aceasta actiune si sa se constituie intr-o masa critica in interiorul si in afara universitatilor din Romania, suficienta pentru un inceput de limpezire. Prin aceasta noua lista nu se doreste ingreunarea activitatii CNSAS, ci, dimpotriva, usurarea muncii cercetatorilor, care au prin lege obligatia sa clarifice trecutul cadrelor universitare.
Studenti si profesori, corpul academic al Romaniei de azi si de maine sunt datori studentilor, tinerilor care in Decembrie 1989 au infruntat moartea cu sloganul "fara comunisti, fara securisti".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.