Federatia Educatiei Nationale a depus, ieri, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), o lista cu peste 100 de persoane, care activeaza in invatamant pentru a afla daca acestea au colaborat cu fosta Securitate. In dosarul
Federatia Educatiei Nationale a depus, ieri, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), o lista cu peste 100 de persoane, care activeaza in invatamant pentru a afla daca acestea au colaborat cu fosta Securitate. In dosarul inaintat Consiliului apar functionari si demnitari din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si inspectori scolari generali si adjuncti. Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, ne-a vorbit despre acest demers.
- Exista securisti in fruntea invatamantului romanesc?
- Plecand de la faptul ca se duce o strategie profesionista impotriva profesorilor eu cred ca exista securisti in fruntea invatamantului romanesc. Aceasta strategie nu poate fi aplicata decat cu oameni din structurile de conducere ale MEdC, oameni obisnuiti cu asemenea practici si strategii. Nu oricine se pricepe sa faca asta si nu oricine se preteaza la asa ceva. Prin aceasta strategie foarte bine elaborata, profesorii sunt blamati si culpabilizati incontinuu, la gramada, pentru ca ei sa nu-si mai poata cere drepturile. Aceasta strategie nu poate fi pusa in practica decat cu profesionisti. Eu nu spun ca nu sunt profesori care trebuiau dati afara de 10 ani din invatamant, ca nu sunt profesori care nu sunt corupti, dar toate acestea nu pot fi generalizate, iar profesorii nu trebuie transformati in tapi ispasitori ai unui management catastrofal. Ministrul Hardau, de cand a venit la conducerea Ministerului Educatiei, nu a facut nimic pentru ca legile sa fie aduse la zi. Din cauza legislatiei sunt posibile asemenea situatii. Legislatia este incompleta, este depasita. Ministrul in loc sa se ocupe cu aceste lucruri, se ocupa cu ce a invatat el probabil cand era sef de camin, cu delatiunea, cu asmutitul unora impotriva altora. Le spune studentilor: "Domne, sa-i zdrobim pe profesori!". Este inacceptabila chestiunea aceasta. Hardau este artizanul principal al acestei politici de blamare la gramada a profesorilor ca sa nu mai venim noi sa cerem o noua lege a salarizarii, sa nu cerem salarii marite. Toata opinia publica este asmutita acum si o sa zica: "Ce mai vor si astia care fura?".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.