Dupa mai bine de un deceniu, baschetul masculin romanesc scoate din nou capul in Europa la nivelul reprezentativei de juniori, "tricolorii" pregatiti de Ioan Constantin, Cristian Achim si Dan Dacian reusind luni seara sa se califice in finala divizie
Dupa mai bine de un deceniu, baschetul masculin romanesc scoate din nou capul in Europa la nivelul reprezentativei de juniori, "tricolorii" pregatiti de Ioan Constantin, Cristian Achim si Dan Dacian reusind luni seara sa se califice in finala diviziei secunde a Campionatului European "under 18", performanta care le-a adus si promovarea in elita continen-tala. Pregatita foarte bine tactic de Ioan Constantin si motivata excelent psihic de sensei Florentin Marinescu, echipa noastra a spulberat in semifinalele competitiei gazduite de Sibiu incomoda selectionata a Portugaliei, cu scorul de 77-54 (37-9, 12-14, 9-9, 19-22), la capatul unui meci presarat cu foarte multe momente de spectacol total. De altfel, cei peste 2000 de spectatori din Sala Sporturilor Transilvania au aclamat minute in sir evolutia fantastica a "americanului" Vlad Moldoveanu (30 p, 14 rec), dar si pe cea a lui Titus Nicoara (18 p, 19 p), cei doi eroi ai nationalei noastre, care au si fost desemnati, aseara, de toti antrenorii prezenti la competitie in "cinciul" de vis al Euro 2006.
Un "sfert" istoric
"Nici nu ma gandesc ca nu vom juca finala", avea sa spuna inaintea meciului Vlad Moldoveanu, cel care a facut-o pe presedintele FRB, Carmen Tocala, sa-si readuca aminte ca este mama unui jucator de exceptie. Puternic motivati de un public admirabil, tinerii "tricolori" au mancat jaratec in primul "sfert" si s-au distantat incredibil pe tabela de marcaj la un scor care nu lasa loc comentariilor: 37-9. Cu o aparare extrem de mobila, in care au excelat Baciu (7 p, 10 rec), Moldoveanu si Nicoara si cu o ofensiva din randul careia s-a remarcat acelasi trio de exceptie, caruia i s-a alaturat in unele momente si Pana (13 p), Romania a defilat spre marea finala a Euro 2006, nelasand practic nici o speranta echipei lusitane. Din pacate, in cel de-al treilea "sfert", cand antrenorul Ioan Constantin a aruncat in lupta si alti jucatori, diferenta de pe tabela fiind de peste 20 de puncte, ne-am readus aminte de lacunele uriase ale juniorilor nostri, fapt sesizat si de comisarul FIBA-Europe, Peter George, care a spus la finalul partidei: "Aveti cativa jucatori de top european, un cinci de baza care poate juca oricand in Divizia A continentala, dar nu aveti banca de rezerve!". In cele din urma, cand diferenta s-a diminuat amenintator la 11 puncte, au iesit din nou la rampa Moldoveanu, Nicoara si Pana, care au readus nebunia in tribune. "Ma bucur enorm pentru performanta deosebita obtinuta de acesti copii minunati in care am crezut de la inceput. Au dovedit ca au caractere si o dorinta uriasa de a castiga, reteta care le-a adus sicalificarea in finala. Am avut si un public de nota zece, pe care nu l-am dezamagit, si vreau sa cred ca maine seara (n.n. - aseara, dupa inchiderea acestei editii) vom castiga si finala Euro 2006", ne-a declarat Ioan Constantin. In cealalta semifinala, Estonia a spulberat Anglia, cu scorul de 95-65, si a acces in ultima faza a intrecerii continentale. Aseara, intr-un meci al marilor ambitii, Romania urma sa joace impotriva Estoniei cu trofeul european pe masa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.