Pentru prima oara de la inceputul razboiului din Liban, Hezbollah a actionat un avion fara pilot (drona) impotriva Israelului. El a fost lansat luni seara, la ora 19, si a zburat vreme de 18 minute fotografiind, dupa versiunea Hezbollah, obiective d
Pentru prima oara de la inceputul razboiului din Liban, Hezbollah a actionat un avion fara pilot (drona) impotriva Israelului. El a fost lansat luni seara, la ora 19, si a zburat vreme de 18 minute fotografiind, dupa versiunea Hezbollah, obiective din nordul Israelului. Comandamentul aviatiei militare israeliene afirma ca aparatul a zburat la mica inaltime, deasupra Marii Mediteraneene, si a fost reperat imediat dupa ce s-a ridicat de pe sol. Dupa ce a trecut granita libaneza, a fost atacat si doborat de doua avioane militare de tip "F-16", deasupra marii, langa golful Haifei. Nu se stie daca avionul Hezbollah purta explozibile, poate ca acest lucru se va stabili dupa ce resturile avionului, care au fost recuperate, vor fi cercetate in laboratoarele armatei israeliene. Specialistii militari israelieni cred ca a fost vorba de un "zbor de prestigiu", una din acele "surprize neplacute" promise de seicul Hassan Nasrallah. Se pare ca drona avea misiunea de a ajunge deasupra Tel Aviv-ului. Asemenea avioane fara pilot au misiuni de recunoastere, dar, incarcate cu explozibile pot deveni un soi de rachete foarte periculoase. Asemenea avioane de tip "Mirssad", construite in Iran, se afla in arsenalul Hezbollah. Exista si o unitate speciala Hezbollah care a fost antrenata in Iran, capabila sa puna in actiune aceste avioane. Serviciile secrete ale armatei israeliene (AMAN) au stabilit insa ca specialisti iranieni se afla la posturile de comanda, pe sol. Seicul Nasrallah a respins aceste acuzatii, afirmand ca luptatorii sai au invatat si au cunostintele tehnologice pentru a programa si comanda lansarea, zborul si readucerea la baza a acestor avioane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.