Ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat ca anul acesta cultura romaneasca va beneficia de sute de milioane de euro, bani europeni imprumutati de la BERD. In acest calcul nu a fost inclusa, insa, si cultura scrisa. Anul trecut, domeniul in discutie a f

Ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat ca anul acesta cultura romaneasca va beneficia de sute de milioane de euro, bani europeni imprumutati de la BERD. In acest calcul nu a fost inclusa, insa, si cultura scrisa. Anul trecut, domeniul in discutie a fost finantat cu 7,9 miliarde de lei.

Este vorba despre 34 de publicatii finantate (fata de 83 cate au fost in 2005), care in total primesc 284.736 RON. Anul trecut, subventia s-a acordat printr-o comisie a Ministerului Culturii si Cultelor - numita pe doi ani -, anul acesta comisia a fost realizata de AFCN. Comisia de anul trecut a avut in componenta nume cu greutate in cultura scrisa (precum acad. Solomon Marcus, Florin Iaru, Marius Sala, Ion Pop, Ioan Bogdan Lefter, Mircea Ghitulescu, Stefan Agopian), pe cand in acest an, din comisia AFCN au facut parte scriitoarea Simona Sora, Thomas Kleininger (traducator), Stefan Andreescu (istoric) si inca doua persoane despre care nu se stie mare lucru: Zsuzsa Selyem si Julia Reka Vallasek. Alegerea ultimelor doua persoane s-a facut in baza „diversitatii“ culturale, pentru a echilibra balanta si in favoarea publicatiilor din tara, dupa cum ni s-a comu nicat de la AFCN. Insa prof. univ. Ion Pop, membru in comisia din 2005, reprezenta comunitatea ardeleneasca, fiind profesor la Universitatea „Babes Bolyai din Cluj Napoca.

Manolescu: 'Pe ministrul Iorgulescu il ia gura pe dinainte!>>
Chestiunile ridicate de lista castigatorilor se rezuma, practic, la trei probleme, dupa cum ne-a declarat presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, totodata coordonatorul revistei „Romania literara“. „Din punctul meu de vedere, comisia nu si-a respectat propriile criterii, care sunt foarte importante. Sunt reviste de renume, cunoscute, care nu au aparut pe lista sau au aparut, dar nu sunt finantate. Apoi, comisia... ma intreb in ce calitate au acordat aceste punctaje si sume de bani. Si nu in ultimul rand, sunt publicatii care nu primesc finantare deloc - si aici vorbesc de cele consacrate - si altele primesc finantare integral. Consider ca aceste comisii au fost externalizate, iar acum fac ce vor“, sustine Manolescu. Referitor la suma mare de bani promisa culturii romanesti de ministrul de resort, Manolescu ne-a declarat ca „probabil l-a luat gura pe dinainte“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.