Ca urmare a numeroaselor voci ce afirma, de cele mai multe ori fara a fi bine documentate in legatura cu ce se va face la Rosia Montana, la Cluj-Napoca s-a organizat pe 7 august 2006, a saptea consultare publica pentru Raportul de Evaluare a Impactul
Ca urmare a numeroaselor voci ce afirma, de cele mai multe ori fara a fi bine documentate in legatura cu ce se va face la Rosia Montana, la Cluj-Napoca s-a organizat pe 7 august 2006, a saptea consultare publica pentru Raportul de Evaluare a Impactului Asupra Mediului realizat de Gabriel Rosia Montana.

Aceasta consultarea publica a inceput cu o prezentare de 45 de minute a companiei, urmata de sesiunea de intrebari si comentarii. Dezbaterile aprinse, la care au participat circa 1.000 de persoane la Casa de Cultura a Studentilor s-au intins pe durata a 12 ore, incheindu-se la ora 4.00 dimineata. S-au inscris la cuvant 109 persoane, in numar de doua ori mai mare decat la consultarile de la Alba Iulia si Rosia Montana.
Atmosfera a fost calma, lipsind huiduielile si fluieraturile care au colorat consultarea publica de la Rosia Montana, prima din seria celor 14.
La eveniment au participat locuitori ai Rosiei Montane si Abrudului, reperezentanti ai Confederatiei sindicale Meridian si ai sindicatelor miniere RosiaMin si Viitorul Mineritului, ai ONG-urilor Pro Rosia Montana, Pro Dreptatea, YAP Romania, Alburnus Maior si Greenpeace. Majoritatea vorbitorilor s-au pronuntat in favoarea proiectului. Acelasi mesaj a fost transmis de seful catedrei de Geologie din cadrul Facultatii de Geografie-Geologie a Universitatii Babes-Bolyai, prof. Calin Tamas si de presedintele Asociatiei Studentilor Geologi din cadrul Universitatii Babess-Bolyai (UBB). De asemenea, la dezbatere au participat si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, si senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar. Intalnirea s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si a expertilor care au lucrat la elaborarea Raportului de Evaluare a Impactului asupra Mediului. Intrebarile au fost inregistrate de reprezentantii Ministerului Mediului, urmand ca in scurt timp titularul proiectului, Gabriel Rosia Montana, sa raspunda in scris celor care au cerut acest lucru.
Gabriel Resources este o companie canadiana, dedicata mineritului responsabil si dezvoltarii comunitatilor in care actioneaza. Gabriel este momentan implicata in explorarea si dezvoltarea zonelor miniere din Romania si este implicata in prezent la dezvoltarea a celor 80 de procente pe care le detine in proiectul aur/argint Rosia Montana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.