Reprezentantii coalitiei aflate la guvernare au cazut ieri de acord ca numarul secretarilor de stat sa se reduca de la 82, cati sunt in prezent la Guvern, la 52, a declarat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, membru al Biroului Executiv al Partidu

Reprezentantii coalitiei aflate la guvernare au cazut ieri de acord ca numarul secretarilor de stat sa se reduca de la 82, cati sunt in prezent la Guvern, la 52, a declarat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, membru al Biroului Executiv al Partidului National Liberal. Tot ieri, reprezentantii coalitiei au hotarat sa fie reduse si cele patru posturi de subsecretari de stat, urmand ca, pana in septembrie, sa se diminueze cu 50% si numarul agentiilor aflate in subordinea guvernului. "In momentul de fata, au fost transmise propunerile catre ministrii, care, in cursul dupa-amiezii de astazi (ieri-n.r.), vor face nominalizarile in raport cu atributiile fiecaruia dintre secretarii de stat. Se va pastra o proportie pentru fiecare partid, s-au facut toate calculele, iar numarul de 52 urmeaza sa fie reprezentativ conform algoritmului din alegerile generale, respectiv al numarului de parlamentari", a afirmat Adrian Iorgulescu. Potrivit lui Iorgulescu, ca urmare a diminuarii numarului de secretari si subsecretari de stat, se va produce o eficientizare a activitatii guvernului, fiind reduse astfel atat costurile, cat si birocratia. Adrian Iorgulescu a precizat ca decizia luata ieri de reprezentantii coalitiei este rezultatul discutiilor purtate la inceputul acestei saptamani de liderii Aliantei D.A., precum si al propunerilor facute de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Doar esalonul secund
In urma reducerii numarului de secretari de stat in executiv vor ramane numai 46 de posturi apartinand partidelor din coalitia de la guvernare, respectiv 19 la Partidul National Liberal (PNL), 14 la Partidul Democrat (PD), sapte la Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si sase la PC, a declarat ieri vicepremierul Bogdan Pascu. Potrivit acestuia, alte sase posturi de secretar de stat, respectiv doua de la Ministerul Administratiei si Internelor, doua de la Ministerul Afacerilor Externe si doua de la Ministerul Justitiei vor ramane in continuare ocupate de specialisti care sunt apolitici. "Pana in aceasta seara (ieri-n.r.), ministrii vor trebui sa comunice Consiliului National de Coordonare a Coalitiei care sunt optiunile in ceea ce priveste structura organizatorica a guvernului, deoarece, pana acum, activitatile au fost impartite pe sase sau sapte secretari de stat, iar acum va trebui sa se faca si o redistribuire a activitatii", a explicat Bogdan Pascu. In acest context, el a precizat ca astazi sau maine va avea loc o intalnire a Biroului Politic al PC in cadrul careia se va decide care sunt cei doi secretari de stat la care partidul va renunta. La randul sau, liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila, a precizat ca, in urma restructurarii, Uniunea va renunta la doi secretari de stat. Pana in prezent, insa, liderii Coalitiei nu au cazut de acord asupra reducerii numarului de ministere, chiar daca reprezentantii PD considera ca restructurarea Guvernului trebuie sa continue si la nivelul membrilor Cabinetului Tariceanu.

Emil Boc: "PD pledeaza pentru un guvern format din 15-17 ministrii"
Presedintele PD Emil Boc a declarat luni seara, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca democratii pledeaza pentru un guvern format din 15-17 ministrii cu portofoliu. "PD a realizat restructurarea secretarilor de stat cu cel putin 30% si solicita colegilor de Alianta si de coalitie ca restructurarea sa fie continuata si mai sus, si mai jos de nivelul secretarilor de stat. Adica atat la nivelul Cabinetului, cat si la nivelul Agentiilor. PD s-a pronuntat inca de doua luni de zile pentru ca restructurarea sa se faca si la nivelul Cabinetului, adica a membrilor guvernului, unde dorim un cabinet cu 15-17 membri cu portofoliu", a afirmat Boc. Potrivit liderului PD, pana acum, "cu exceptia PD, nimeni nu a avut curajul sa se apropie de nivelul ministrilor si a membrilor Cabinetului si sa continue si la nivelul agentiilor, cu restructurarea acestora, pentru ca doar o restructurare la nivelul secretarilor de stat reprezinta o picatura intr-un pahar cu apa si nu reprezinta ceea ce ne-am propus". Dupa cum se stie, in sedinta de guvern din 27 iulie, premierul Calin Popescu Tariceanu a propus reducerea numarului de secretari de stat si subsecretari de stat din cadrul ministerelor cu 30%, astfel:
- reducerea, de la opt la patru, la Ministerul Afacerilor Externe
- reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Integrarii Europene
- reducerea, de la cinci la trei, la Ministerul Finantelor Publice
- reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Justitiei
- reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Apararii Nationale
- reducerea, de la sapte la patru, la Ministerul Administratiei si Internelor
- reducerea, de la sase la trei, la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
- reducerea, de la sapte la trei, la Ministerul Economiei si Comertului
- reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
- reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Agriculturii
- reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Transporturilor
- reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Educatiei si Cercetari
- reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Culturii
- reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Sanatatii
- reducerea, de la doi la unu, la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei
- reducerea, de la sase la patru, la Secretariatul General al Guvernului
- reducerea, de la sase la trei, la Cancelaria Primului-ministru
- mentinerea unui secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul si la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.