Primaria Capitalei va desemna saptamana viitoare firma castigatoare care va incepe lucrarile de refacere a centrului istoric, in aceste zile municipalitatea analizand ofertele depuse de cele doua firme participante la licitatia din 17 iulie a.c. Spec
Primaria Capitalei va desemna saptamana viitoare firma castigatoare care va incepe lucrarile de refacere a centrului istoric, in aceste zile municipalitatea analizand ofertele depuse de cele doua firme participante la licitatia din 17 iulie a.c. Specialistii Primariei Capitalei au intocmit si un set de intrebari pentru cei doi concurenti pentru a lamuri mai multe aspecte tehnice al proiectului de reabilitare pentru zona pilot a centrului.
Organizarea de santier va mai dura circa trei saptamani, iar dupa 20 august vor incepe lucrarile in care se vor executa reabilitarea infrastructurii stradale, refacerea strazilor si montarea de mobilier urban.
La licitatia din 17 iulie au fost prezente doua firme, din cele zece care au cumparat documentele pentru licitatie pentru obiectivul de investitii "Reabilitarea strazilor din zona pilot a Centrului Istoric". Cele doua firme SEDESA Obrasy Servicios SA (Spania), si OPCA (Portugalia), s-au angajat sa execute lucrarea in termen de 540 de zile. Ele au depus, totodata, si garantia de 200.000 de euro. Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cele doua firme se numara realizarea, in ultimii cinci ani, a unor contracte in valoare de zece milioane de euro in regiunea europeana legate de structura de autostrazi, sosele si strazi, sa fi avut cel putin doua contracte de reabilitare de minimum un kilometru de sapatura.
La ultima licitatie, tinuta in luna mai, nici o firma din cele noua care au cumparat atunci caietul de sarcini nu s-a aratat interesata de refacerea centrului istoric al Capitalei, nedepunand nici o oferta. In aceasta situatie, municipalitatea a reluat procedura de licitatie, dupa ce a primit acordul din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a finantat partial acest proiect printr-un credit.
Initial, proiectul de refacere a zonei istorice a Capitalei a fost programat sa demareze in toamna anului trecut. Pentru realizarea planurilor, in subteran au fost introdusi roboti care au fotografiat retelele.
Proiectul de refacere a centrului istoric este finantat cu 20 de milioane de euro, din care opt milioane de euro sunt asigurate de BERD.
Zona-pilot a centrului istoric ce urmeaza a fi refacuta vizeaza spatiul cuprins intre Lipscani, Bd. I.C. Bratianu, Halelor, Splaiul Unirii si Calea Victoriei. Refacerea infrastructurii din aceasta zona este programata sa dureze doi ani si jumatate.
Abia dupa terminarea acestor lucrari se va putea discuta despre refacerea imobilelor vechi din centrul istoric. Inlocuirea retelelor subterane va trebui sa fie realizata fara executarea de sapaturi si santuri, asa cum se procedeaza de obicei. Aceasta masura este necesara in vederea protejarii imobilelor din zona, foarte vechi si subrede, sapaturile putandu-le afecta structura de rezistenta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.