Prelungirea conflictului din Liban, cu implicatii tragice pe plan umanitar, a adus, in ultimele zile, puterile occidentale in pozitia de a intelege ca adoptarea unei rezolutii pacificatoare este absolut necesara. Potrivit cotidianului francez &bdquo
Prelungirea conflictului din Liban, cu implicatii tragice pe plan umanitar, a adus, in ultimele zile, puterile occidentale in pozitia de a intelege ca adoptarea unei rezolutii pacificatoare este absolut necesara. Potrivit cotidianului francez „Le Monde“, Parisul si Washingtonul deja si-au apropiat pozitiile in privinta trimiterii unor forte-tampon in Liban.

Gasirea unui acord asupra unei rezolutii in Consiliul de Securitate al ONU in privinta Israelului este urgenta, iar Israelul nu are nimic de castigat din continuarea unei ofensive care nu-si atinge obiectivele, a afirmat Philippe Douste-Blazy, ministrul de externe al Frantei.

De asemenea, francezul Jacques Barrot, vicepresedintele Comisiei Europene, a afirmat ca planul european care se contureaza este de inspiratie franceza. „In mod evident este necesara incetarea ostilitatilor, este necesara crearea unui cordon umanitar si imediat apoi este nevoie de o forta internationala cu un mandat clar al Natiunilor Unite, cu un sprijin care sa fie un veritabil sprijin politic“, a afirmat ieri Barrot.

„In aceste ocazii se simte nevoia ca Europa sa aiba o actiune mult mai unitara. Europa poate juca un rol fundamental de mediator in Orientul Mijlociu“, a adaugat oficialul Comisiei.

Fara odihna
Premierul britanic Tony Blair a decis sa-si anuleze vacanta de vara pentru a se concentra, la Londra, pe redactarea si adoptarea unui proiect de rezolutie, potrivit Associated Press. Blair estimeaza ca urmatoarele zile sunt cruciale pentru obtinerea unei rezolutii care sa ceara incetarea luptelor dintre Israel si combatantii Hezbollah. In teritoriu, violentele continua cu aceeasi intensitate: aviatia israeliana a efectuat ieri o serie de bombardamente asupra Beirutului si a zonelor limitrofe, provocand moartea a cel putin cinci persoane.

De asemenea, a bombardat noduri rutiere din zone locuite de crestini, in nordul capitalei, potrivit AFP.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.