Lasati copii sa vina la mine: In noaptea de 3 spre 4 august, in jurul orei 3.00, pe Aeroportul Henry Coanda au fost opriti Catalin Chaldoun si Calin Khaled, doi dintre cei sapte copii ai lui Omar Hayssam. Din cauza unor nereguli la actele prezentate
Lasati copii sa vina la mine: In noaptea de 3 spre 4 august, in jurul orei 3.00, pe Aeroportul Henry Coanda au fost opriti Catalin Chaldoun si Calin Khaled, doi dintre cei sapte copii ai lui Omar Hayssam. Din cauza unor nereguli la actele prezentate de mama lor, Adela, copii au fost opriti de la a se imbarca intr-un avion spre Damasc, unde, sustine mama lor, urmau sa-si petreaca vacanta de vara. Ei aveau semnat un document din partea tatalui lor inca din data de 14 iunie. Va amintim ca Hayssam a disparut pe 3 iulie

Deductii si speculatii: Incercarea de plecare din tara, in baza unui document notarial semnat de Omar Hayssam intr-o perioada in care se stia despre el ca este internat la spital sunt noi confirmari ca sirianul judecat pentru terorism a fugit din Romånia. Paradoxal, destinatia copiilor sugereaza serviciilor secrete ca Omar Hayssam nu se mai afla la aceasta ora in Siria, asa ca din cele patru posibile destinatii ramån Israelul, Egiptul si, cea mai probabila, Libanul. De asemenea, plecarea copiilor inseamna ca Hayssam s-a stabilit deja undeva

Reintalnirea cu cei dragi: Rudele copiilor au spus ca minorii vor incerca sa plece din nou, pentru aceasta fiind nevoie de o decizie a unei instante din care sa reiasa ca Hayssam este disparut. E un bun prilej sa amintim ca påna acum, Hayssam a trimis patru SMS-uri si a vorbit cel putin o data la telefon cu unul dintre fratii sai. Unul dintre SMS-urile interceptate a fost transmis la 11 iulie, iar autoritatile au aflat de el pe 20 iulie. Convorbirea telefonica inregistrata a avut loc la 24 iulie si se referea exact la “reintålnirea cu cei dragi” Ca Omar Hayssam este fugit din Romania nu mai este un secret de mult, iar informatia are confirmare oficiala. Ca sirianul si-a dorit si isi doreste sa aiba alaturi si familia este ceva firesc. Dar ca totul a fost pus la cale in cele mai mici amanunte s-a confirmat ieri. Adela Omar, sotia sirianului, a incercat sa-si trimita copiii in Siria cu un avion. Au fost insa intorsi din drum chiar in aeroport pentru ca documentele erau incomplete. Ca totul face parte dintr-un plan este evidentiat de faptul ca Omar Hayssam a semnat procura notariala pentru calatoria fiilor sai inca din 14 iunie, insa atunci nu stia cand, cu cine si unde vor pleca cei doi copii. Acum, familia incearca sa refaca documentatia si sa-i expedieze „la bunici, in Siria“.

Doi dintre cei sapte copii ai lui Omar Hayssam, dat in urmarire internationala, au incercat ieri noapte sa iasa din Romania, pe Aeroportul Henri Coanda, insa au fost opriti de politistii de frontiera, pe motiv ca nu indeplineau conditiile necesare pentru a parasi tara. Cei doi minori, Catalin Chaldoun, in varsta de 14 ani, si Calin Khaled, in varsta de 16 ani, erau insotiti de mama lor, Adela Omar, care nu voia sa treaca granita. Minorii se imbarcau in cursa spre Damasc, insa nu au fost lasati sa paraseasca Romania, deoarece nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate.

Declaratie notariala inaintea fugii
Potrivit Politiei de Frontiera, „la 4 august, in jurul orei 03.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Bucuresti - Henri Coanda, s-au prezentat pentru a iesi din Romania, doi copii ai urmaritului international Omar Hayssam“. Adela Omar intentiona sa-i imbarce pe minori intr-o cursa in directia Damasc, fara a-i insoti personal. Autoritatile au constatat ca cei doi nu aveau documentele in regula, conform Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Astfel, s-a stabilit ca declaratiile notariale sunt valabile, insa doar pe jumatate. Acordul Adelei Omar privind trecerea peste granite a copiilor era perfect valabil, pe cand cel al lui Hayssam era incomplet si fusese dat in 14 iunie. In declaratia sirianului nu era precizata persoana care urma sa ii insoteasca pe cei doi minori si nu era prevazut nici statul in care copiii urmau sa se deplaseze. Potrivit normelor in vigoare, cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

Conditiile impuse de lege
Politia de Frontiera permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana majora, in urmatoarele cazuri: minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti. De asemenea, trebuie sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.

Familia lui Hayssam va reface documentele
Biroul de presa al familiei Omar a transmis, ieri, un comunicat agentiei Mediafax, in care preciza ca cei doi copii ai sirianului vor incerca, zilele urmatoare, sa plece din nou in vacanta, dupa ce va fi revizuit actul notarial care nu le-a permis sa calatoreasca in strainatate. „Excursia respectiva fusese planificata inca din luna iunie. Cei doi copii ai D-lui Omar plecau in vacanta impreuna cu un grup de colegi, la mare. Datorita faptului ca declaratia notariala a tatalui lor (prin care acesta isi exprima acordul ca minorii sa calatoreasca in strainatate) era incompleta, autoritatile vamale ale Aeroportului Henri Coanda le-au respins celor doi accesul pentru imbarcare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.