Doi dintre cei 7 fii ai omului de afaceri Omar Hayssam, acuzat de terorism si dat in urmarire internationala, s-au prezentat, in noaptea de joi spre vineri, pe Aeroportul Henri Coanda, cu intentia de a parasi tara cu o cursa aeriana in directia Damas
Doi dintre cei 7 fii ai omului de afaceri Omar Hayssam, acuzat de terorism si dat in urmarire internationala, s-au prezentat, in noaptea de joi spre vineri, pe Aeroportul Henri Coanda, cu intentia de a parasi tara cu o cursa aeriana in directia Damasc.

Cei doi minori, O.C.K, in varsta de 14 ani si, respectiv, O.C.K. de 16 ani, ambii cetateni romani, copiii lui Omar Khaleb Hayssam, erau insotiti de mama lor, Adela Omar, care nu intentiona sa paraseasca tara, deoarece asa cum a declarat, nu avea in grija cui sa lase ceilalti copii mai mici.
Politistii i-au intors insa din drum deoarece nu indeplineau conditiile prevazute de Legea 248/2005 privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate. Ei nu indeplineau procedura care se aplica in cazul minorilor care calatoresc in strainatate fara nici unul dintre parinti. Cei doi aveau o declaratie notariala semnata de Omar Hayssam in data de 14 iunie a.c., dar in actul respectiv s-a omis precizarea referitoare la persoana care ii insoteste pe timpul calatoriei si la statul in care urmau sa se deplaseze.
Potrivit aceleiasi surse, copiii lui Omar Hayssam vor putea oricand iesi din tara deoarece nu au vreo restrictie insa numai daca vor indeplini conditiile din actul normativ care prevede ca minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Tot conform Legii 248/2005, organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori insotiti de o persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.