Hotararea CSAT pentru declasificarea dosarelor referitoare la siguranta nationala si la o serie de oameni politici a ajuns la cabinetul premierului Tariceanu la o zi dupa sedinta Guvernului din 2 august, urmand sa parcurga procedurile legale, au decl
Hotararea CSAT pentru declasificarea dosarelor referitoare la siguranta nationala si la o serie de oameni politici a ajuns la cabinetul premierului Tariceanu la o zi dupa sedinta Guvernului din 2 august, urmand sa parcurga procedurile legale, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. In ceea ce priveste hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din 24 iulie privind declasificarea documentelor care compun arhivele comerciale ale fostei intreprinderi de comert exterior "Dunarea", aceasta a ajuns la cabinetul premierului Tariceanu in dupa-amiaza zilei de 27 iulie. Documentul a fost transmis Secretariatului General al Guvernului care a sesizat Ministerul Administratiei si Internelor, printr-o adresa oficiala transmisa la 28 iulie.
Ministerul Administratiei si Internelor este institutia cu drept de initiativa legislativa pentru declasificarea acestor arhive, potrivit competentelor pe care le are in raport cu Arhivele Nationale.
PSD critica decizia CSAT
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a criticat decizia CSAT de a declasifica doar sase categorii de persoane din cele 27 stabilite prin lege. PSD sustine declasificarea totala a dosarelor fostei Securitati, a mai spus Diaconescu. El a apreciat ca aceasta declasificare trebuie facuta "cu buna credinta, nu selectiv". "De aceea nu suntem de acord cu decizia CSAT de a declasifica doar sase categorii de persoane, in conditiile in care cadrul legal permite declasificarea a 27 de categorii", a adaugat el. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD a apreciat decizia conducerii PNL de a solicita CNSAS dosarele unui numar de 156 de demnitari ai partidului drept "un motiv de rafuiala interna si nu o atitudine morala asa cum pretind liderii formatiunii". Diaconescu a mai spus ca PSD nu va urma calea PNL, pe motiv ca formatiunea liberala are mii de persoane in functii de raspundere si nu este normal sa fie cercetate doar dosarele a 150 de persoane. "Si PSD are numeroase persoane care detin functii publice si asteptam ca CNSAS sa se pronunte asupra lor", a mai spus Cristian Diaconescu.
Dosarul "Dunarea" va fi public peste 50 de ani
Vicepresedintele PSD Valer Dorneanu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit legislatiei in vigoare, dosarul "Dunarea" poate fi declasificat abia peste 50 de ani. Dorneanu a sustinut ca declasificarea dosarului "Dunarea" impune adoptarea unei noi legislatii in materie. "Noi, cei de la PSD, vom sustine o noua lege, care sa permita declasificarea acestui dosar, pentru ca este nevoie sa se faca lumina in ceea ce priveste activitatea unor anumite structuri si a unor anumite persoane", a mai spus Dorneanu.
Presedintele Comisiei de control al activitatii SRI, senatorul PNL Radu Stroe a salutat, joi, hotararea CSAT de desecretizare a dosarelor demnitarilor, pe care o considera perfect legala. In acest context, Stroe si-a exprimat speranta ca institutiile statului vor aplica prevederile legale in aceasta privinta si a precizat ca a remis ministrului Vasile Blaga o documentatie privind dosarul "Dunarea", exprimandu-si speranta ca va fi emisa o hotarare de Guvern in acest sens.
PC vrea verificarea tuturor parlamentarilor
Vicepresedintele PC, Nicolae Popa, a declarat ca va solicita CNSAS verificarea dosarelor tuturor senatorilor si deputatilor pentru a identifica toate persoanele care au colaborat cu Securitatea. Nicolae Popa a spus ca numai printr-o astfel de verificare a tuturor dosarelor parlamentarilor se vor spulbera suspiciunile care planeaza asupra unora dintre membrii Parlamentului. El a spus ca va face propunerea si in cadrul conducerii partidului pentru a primi sustinere si sa devina o initiativa a Partidului Conservator. "Trebuie sa stim si noi cine a fost turnator, cine a fost informator si care din colegii nostri au facut politie politica. Aceasta stare de suspiciune nu face altceva decat sa prejudicieze foarte grav imaginea parlamentarilor, chiar si a parlamentarilor cinstiti care nu au avut de-a face cu Securitatea", a spus Popa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.