S-a dat startul pentru deconspirarea ziaristilor. CNSAS a inceput verificarea jurnalistilor aflati pe lista Civic Media. Multi dintre acestia au primit deja o invitatie din partea presedintelui CNSAS Claudiu Secasiu, pentru a se prezenta la sediul in
S-a dat startul pentru deconspirarea ziaristilor. CNSAS a inceput verificarea jurnalistilor aflati pe lista Civic Media. Multi dintre acestia au primit deja o invitatie din partea presedintelui CNSAS Claudiu Secasiu, pentru a se prezenta la sediul institutiei. Lor li se cere sa puna la dispozitia Colegiului orice alte documente sau informatii aflate in posesie care pot ajuta cercetarile. In citatia trimisa jurnalistilor, CNSAS informeaza ca finalizarea verificarilor poate avea loc si in lipsa jurnalistilor citati, urmand ca rezultatul final sa le fie adus la cunostinta in scris. Potrivit legii, daca persoana citata doreste ca verificarile sa fie sistate, trebuie sa comunice acest lucru in termen de 15 zile de la data la care au primit citatia CNSAS si sa trimita o copie a demisiei sale de la respectiva publicatie, legal inregistrata. De altfel, initiativa Civic Media si citatia pe care unii ziaristi au primit-o de la CNSAS au deranjat unii ziaristi, jurnalistul Victor Ciutacu, de la "Jurnalul National" declarandu-se ieri, la Realitatea TV, indignat de "tonul" folosit de Claudiu Secasiu in citatie, si formularea din document care face referire la o eventuala demisie a sa din functie. Contactat telefonic de postul de televiziune, purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a pus totul pe seama unei "erori a aparatului tehnic", care i-ar fi trimis un alt formular lui Ciutacu. "Cineva probabil ca a gresit, ar fi trebuit sa primiti un formular prin care se cerea minumul de date necesare demararii investigatiilor, dar ati primit un alt doilea formular, care prevede audierea, dupa ce investigatiile au fost demarate", a explicat Ionescu. In opinia sa, Secasiu ar fi putut sa fie indus in eroare.
Evenimentul Zilei saluta actiunea
La randul sau, Victor Ciutacu a spus ca a fost chemat la audieri, la sediul CNSAS, in data de 12 septembrie. Tot el a dezvaluit ca si colega sa de la "Jurnalul National", Marina Constantinoiu a fost invitata in aceeasi zi la CNSAS. Grigore Cartianu, redactor-sef adjunct al ziarului Evenimentul Zilei, ne-a declarat ca jurnalistii EvZ cuprinsi in lista "Voci curate" au primit convocari pentru audiere la CNSAS la inceputul lunii septembrie. "Mi se pare ceva absolut normal si ne vom prezenta cu totii la CNSAS", a afirmat Cartianu.
Coordonatorul campaniei "Voci curate", Victor Roncea, a fost invitat la o audiere la CNSAS pentru data de 9 august pentru a pune la dispozitie orice alte documente sau informatii aflate in posesia sa in legatura cu procesul verificarii jurnalistilor. Reamintim ca lista Civic Media cuprinde circa 400 de nume din presa centrala si 600 din cea locala. Asociatia Civic Media a declansat, luna trecuta, operatiunea "Voci Curate", de deconspirare a fostilor colaboratori ai Securitatii din randurile formatorilor de opinie. (C.E., R.A.)
CNSAS poate verifica jurnalisti
Legea CNSAS enumera foarte clar categoriile de persoane care pot fi verificate in legatura cu colaborarea lor cu fosta Securitate: "membru in consiliile de administratie ale societatilor publice de radio si de televiziune, patron, director, redactor-sef, redactor in serviciile publice sau private de televiziune, radio sau presa scrisa, analisti politici si asimilatii acestora, dupa caz". Practic cade argumentul ca ziaristii angajati ai trusturilor de media private nu pot fi verificati de CNSAS deoarece ar fi persoane private. (D.E.)
Apel catre organizatiile internationale de aparare a drepturilor omului si libertatii presei
Civic Media cere interzicerea prin lege a infiltrarii presei de catre serviciile secrete
Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ), Asociatia Mondiala a Ziarelor (WAN), Reporteri fara Frontiere (RsF), Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), Parlamentul European (PE), Consiliul Europei (CoE), OSCE, CSCE - SUA, Comitetul Helsinki si Human Rights International au primit ieri urmatorul Apel:
Asociatia Civic Media din Romania va solicita sprijinul pentru ca noile legi ale serviciilor de informatii din Romania sa excluda folosirea de ofiteri acoperiti in randurile ziaristilor.
In parteneriat cu doua organizatii de media din Bulgaria - Coalitia Bulgara de Media si "Jurnalisti impotriva Coruptiei" - Asociatia Civic Media a declansat in Romania campania "Voci curate" pentru deconspirarea agentilor si informatorilor fostei politii politice comuniste - Securitatea - care astazi ocupa functii de incredere publica prin intermediul mass-media. Astfel, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a primit din partea Civic Media o lista cu circa 1000 de nume din presa centrala si locala pentru a le fi verificat trecutul.
Pe fondul acestei dezbateri nationale a iesit la lumina un alt subiect de importnata majora: ofiterii acoperiti ai serviciilor secrete din randurile jurnalistilor. Actuala legislatie romaneasca permite serviciilor de informatii sa-si infiltreze ofiteri acoperiti in orice institutie publica sau privata din Romania. Folosindu-se de sintagma "siguranta nationala", serviciile de informatii au dreptul de a avea ofiteri in orice mediu care prezinta interes pentru acest serviciu.
In articolul 28 din Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii (SRI) se precizeaza ca "ofiterii operativi ai Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a sigurantei nationale. Serviciul Roman de Informatii va asigura protectia si incadrarea in alte unitati sau compartimente de munca a ofiterilor operativi care, lucrand acoperit, sunt deconspirati in imprejurari care exclud culpa acestora." Folosindu-se de acest articol din lege, SRI si-a putut infilitra ofiteri acoperiti inclusiv in randul ziaristilor.
La solicitarea presei, Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI a declarat: "Serviciul Roman de Informatii are ofiteri acoperiti in toate mediile in care a considerat necesar. Confirmarea acestei informatii dateaza din anul 2001, in momentul in care s-a raspuns unei interpelari parlamentare. Nu ne dezicem de acel raspuns". Comisia parlamentara de control a SRI a declansat o investigatie in aceasta cauza. In Romania, Clubul Roman de Presa (CRP) recomanda in Codul Deontologic al Ziaristului, pentru a evita conflictele de interese, ca jurnalistii sa nu fie membri ai vreunui partid politic si sa nu fie angajati ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret. De asemenea, CRP solicita tuturor jurnalistilor aflati in una dintre aceste situatii, informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret, sa inceteze aceasta colaborare.
Asociatia Civic Media solicita sprijinul comunitatii neguvernamentale internationale pentru interzicerea explicita prin lege a practicii de infiltrare a presei cu agenti acoperiti, ca si a autoritatilor puterii legislative sau judecatoresti, precum si a organizatiilor politice sau religioase din Romania. (Asociatia Civic Media)
CRP vrea sa modifice Codul Deontologic al ziaristului
Comunicat
Serviciile secrete au posibilitatea de a infiltra, cu respectarea legii, ofiteri acoperiti si de a recruta informatori din mediile pe care le socotesc de cuviinta, cu conditia sa justifice aceste actiuni, din punct de vedere operational si financiar, in fata Parlamentului. In ceea ce priveste mass-media, intrucat conditia de gazetar presupune in mod esential transmiterea informatiilor catre public, Clubul Roman de Presa considera ca exista o incompatibilitate fundamentala intre meseria de jurnalist si statutul de ofiter acoperit sau informator pentru serviciile secrete, intrucat in aceste cazuri din urma informatia este folosita in regim confidential, secret. Mai mult, Codul Deontologic al Ziaristului interzice jurnalistului sa fie partas la "intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa" (Articolul 8, paragraful 1), iar orice acord cu un serviciu secret restrange impartialitatea si independenta. In aceste conditii, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca pe langa recomandarea ca ziaristii sa nu fie membri ai vreunui partid politic se impune adaugarea in Codul Deontologic a recomandarii ca jurnalistii sa nu fie angajati ca informatori sau ofiteri acoperiti ai unui serviciu secret. Prin urmare, articolul 8, paragraful 3 al Codului Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, va avea urmatorul continut: "Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret".
Clubul Roman de Presa solicita tuturor jurnalistilor aflati in una dintre aceste situatii, informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret, sa inceteze aceasta colaborare. (Consiliul de onoare al Clubului Roman de Presa)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.