Politistii au descoperit, in primul semestru din 2006, la nivelul Romaniei, 28 de casatorii de convenienta incheiate de cetateni straini cu romance, cu scopul de a-si prelungi in mod ilegal sederea pe teritoriul tarii noastre. Din totalul casatoriilo
Politistii au descoperit, in primul semestru din 2006, la nivelul Romaniei, 28 de casatorii de convenienta incheiate de cetateni straini cu romance, cu scopul de a-si prelungi in mod ilegal sederea pe teritoriul tarii noastre. Din totalul casatoriilor, 15 au fost incheiate la nivelul municipiului Bucuresti. Motivul principal pentru care romancele au acceptat aceste casatorii a fost legat de obtinerea de profituri financiare. In ultima perioada, casatoria de convenienta tinde sa devina o "practica" printre cetatenii straini care incearca sa-si prelungeasca ilegal dreptul de sedere in tara noastra.
In "topul" cetatenilor straini care au incheiat astfel de mariaje cu femeile din Romania se afla cetatenii sirieni, urmati pe pozitii egale de cei chinezi si egipteni.
In conditiile in care exista riscul ca aceasta practica se poate transforma intr-un fenomen dupa momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana (UE), MAI a demarat o serie de actiuni menite sa alinieze legislatia specifica acestui domeniu la cea internationala. MAI, prin Autoritatea pentru Straini, desfasoara activitati de prevenire si combatere a imigratiei ilegale, precum si a altor fapte antisociale comise de cetatenii straini pe teritoriul Romaniei.
In semestrul I din 2006 peste 2.000 de cetateni straini au primit dispozitii de parasire a Romaniei, ca urmare a faptului ca au fost depistati cu sedere ilegala pe teritoriul tarii noastre sau nu mai indeplineau conditiile legale pentru prelungirea dreptului de sedere. Dintre acestia, 825 au fost descoperiti in municipiul Bucuresti si 1.184 la nivelul formatiunilor teritoriale ale Autoritatii pentru Straini, majoritatea in judetele Iasi, Constanta, Ilfov, Neamt, Timisoara si Brasov.
La un clasament al "motivelor" emiterii dispozitiilor de parasire a Romaniei s-a constatat ca 1.476 au fost eliberate pentru sedere ilegala, 241 la solicitarea propriilor persoane, ulterior depasirii perioadei legale de sedere, 263 au fost eliberate ca urmare a anularii/revocarii dreptului de sedere sau refuzarii prelungirii acestuia, din motive intemeiate (incalcarea legislatiei romane), iar 29 au fost acordate pentru casatorii de convenienta (aranjamente matrimoniale).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.