Autoritatile militare israeliene anuntau, ieri, ca linia frontului se intindea opt kilometri dincolo de granita israeliano-libaneza. Blindatele si fortele terestre israeliene ataca 20 de sate, dar nu se vor opri aici. Hezbollah lanseaza rachete asupr
Autoritatile militare israeliene anuntau, ieri, ca linia frontului se intindea opt kilometri dincolo de granita israeliano-libaneza. Blindatele si fortele terestre israeliene ataca 20 de sate, dar nu se vor opri aici. Hezbollah lanseaza rachete asupra unor asezari din nordul Israelului. Luptele continua si in Gaza, unde ieri dimineata a fost atacat campul de refugiati de la Dahanyie, fiind loviti 29 de palestinieni. Un copil de opt ani a fost ucis si o fetita de patru ani, ranita. Aeroportul de la Dahanyie a fost ocupat de blindatele si parasutistii israelieni. Premierul Ehud Olmert a acordat cateva interviuri mass-media engleze, subliniind ca focul va inceta atunci cand Hezbollah va capitula si va inapoia, fara conditii prealabile, cei doi soldati rapiti la 12 iulie. Olmert s-a referit si la fortele internationale ONU care vor fi implementate in sudul Libanului, declarand ca Israelul isi pastreaza dreptul de a rectiona impotriva atacurilor Hezbollah, chiar si dupa instalarea acestor forte in sudul Libanului.
Penurie de voluntari
Primii militari ai fortei internationale ONU vor fi furnizati de Franta, dar contingentele se strang greu. SUA si Germania, fiecare din alte motive, au anuntat ca nu vor trimite trupe in sudul Libanului. Pentru SUA e de ajuns ca fortele sale se afla deja in mlastina unei tari arabe, Irakul. Cat priveste Germania, ministrul de Externe german a explicat simplu ca nu vede posibil ca soldatii germani sa fie siliti sa indrepte armele spre soldatii evrei. Pana acum doar Spania, Belgia, Italia si Polonia si-au manifestat acordul sa participe cu trupe. Egiptul, Qatarul si Arabia Saudita, ale caror trupe ar fi bine-venite in componenta fortelor internationale, probabil ca nu le vor trimite. Referitor la amploarea trupelor ce vor fi desfasurate in sudul Libanului se vehiculeaza mai multe cifre. S-a vorbit despre 30.000 de militari, dar s-a avansat si varianta de 15.000.
De la inceputul confruntarilor din sudul Libanului au fost trase 2070 de rachete asupra asezarilor israeliene si au fost ucisi 56 de israelieni, din care 37 de militari si 19 civili. Cateva sute de israelieni au fost raniti, si sute de mii de cetateni si-au parasit locuintele din nordul Israelului. Hezbollah a pierdut aproximativ 300 de luptatori (desi responsabilii miscarii nu recunosc aceasta cifra). Pierderile cele mai grele le-a suportat pana acum populatia civila din Liban: prim-ministrul libanez a anuntat, ieri, 900 de morti, 3000 de raniti si un milion de refugiati. Organizatia americana Human Rights Watch (HRW) afirma ca atacul care a vizat cladirea din localitatea libaneza Cana s-a soldat cu moartea a 28 de persoane, intre care 16 copii, alte 13 persoane fiind date disparute, desi bilantul oficial al autoritatilor libaneze este de 54 de morti.
"Estimarea initiala de 54 de victime avea ca premisa un registru care atesta ca 63 de persoane se adapostisera in subsolul cladirii atacate, iar noua persoane supravietuisera. Insa cifrele furnizate de Crucea Rosie si de spitalul de stat din Tyr arata ca 22 de persoane au supravietuit si 28 de cadavre au fost scoase de sub daramaturi", explica organizatia americana. Cifre ingrozitoare ale unei confruntari careia nu i se vede sfarsitul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.