Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko l-a nominalizat pe vechiul sau rival Viktor Ianukovici pentru functia de prim-ministru al statului.
Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a votat si el joi asupra acestei numiri, iar un nou guvern ar ur
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko l-a nominalizat pe vechiul sau rival Viktor Ianukovici pentru functia de prim-ministru al statului.
Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a votat si el joi asupra acestei numiri, iar un nou guvern ar urma sa fie format inainte de sfarsitul de saptamana.
Aceasta numire reprezinta o anulare a Revolutiei Portocalii care a avut loc in Ucraina in 2004 si prin care Ianukovici a fost inlaturat de la putere de reformistii Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko.
Dupa alegerile generale care au avut loc primavara aceasta, partidele reformiste nu au fost in stare sa formeze o coalitie de guvernare viabila. In vreme ce Iuscenko si Timosenko incercau sa treaca peste divergentele lor in privinta directiei de guvernare a tarii, cel de-al treilea partid din coalitia de guvernare, Partidul Socialist, a abandonat coalitia si s-a alaturat partidului lui Ianukovici si celui comunist. Astfel, Ianukovici s-a vazut in fruntea unui grup parlamentar care putea prelua fraiele guvernului. In aceste conditii, Iulia Timosenko a cerut dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate, dar presedintele a ales in schimb sa colaboreze cu Ianukovici.
Identitatea noului prim-ministru ridica intrebari in privinta aderarii Ucrainei la structuri precum Uniunea Europeana sau NATO, Ianukovici fiind binecunoscut pentru pozitiile sale pro-ruse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.