Irakul are sanse mai mari de a se confrunta cu un razboi civil decat de a se transforma intr-o democratie. Aprecierea pesimista apartine ambasadorului britanic la Bagdad, William Patey, aflat la sfarsit de mandat, care, intr-un document diplomatic se
Irakul are sanse mai mari de a se confrunta cu un razboi civil decat de a se transforma intr-o democratie. Aprecierea pesimista apartine ambasadorului britanic la Bagdad, William Patey, aflat la sfarsit de mandat, care, intr-un document diplomatic secret, obtinut de BBC, face o evaluare a situatiei din Irak mult mai sumbra decat cele exprimate public de oficialii de la Londra. Astfel, documentul avertizeaza asupra posibilitatii ca militiile siite sa formeze "un stat in stat", asa cum este cazul Hezbollah in Liban. "Perspectivele unui razboi civil de intensitate mica si a unei divizari de facto a Irakului sunt mult mai probabile in acest moment decat o tranzitie substantiala la o democratie civila", sustine unul dintre pasajele textului. "Chiar asteptarile presedintelui (George W.) Bush pentru Irak - un Guvern care se poate sustine, autoapara si autoguverna si care sa fie aliat in razboiul impotriva terorismului - raman sub semnul intrebarii", adauga telegrama, trimisa premierului Tony Blair. "Ca sa evitam declansarea unui razboi civil si anarhia, ar trebui sa impiedicam Armata lui Mehdi sa devina un stat in stat, asa cum a ajuns Hezbollah in Liban", apreciaza Patey, referindu-se la principala grupare siita din Irak. Telegrama lui Patey denota pesimismul cu care privesc unii oficiali de rang inalt evolutia situatiei din Irak, pe fondul amplificarii violentelor in ultimele trei luni, de cand un nou Guvern "de unitate" nationala a preluat puterea. Fapt dovedit si de producerea, ieri, a unui nou atentat la Bagdad, in urma caruia zece oameni au murit, iar alti 29 au fost raniti. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.