Cea de-a cincea editie a competitiei "Premiul Henkel CEE (Henkel Central Eastern Europe) pentru Arta", anul acesta dedicata fotografiei, si-a desemnat castigatorii care vor merge la Viena pentru a participa la finala internationala. Acesta este al do
Cea de-a cincea editie a competitiei "Premiul Henkel CEE (Henkel Central Eastern Europe) pentru Arta", anul acesta dedicata fotografiei, si-a desemnat castigatorii care vor merge la Viena pentru a participa la finala internationala. Acesta este al doilea an in care se organizeaza o selectie la nivel intern, datorita interesului crescut din partea artistilor fotografi care s-au inscris in numar mare la concurs. Juriul format din Alex Leo Serban, critic, Dan Popescu, director H'art Gallery, Stefan Tiron, curator independent, si Lavinia Toma, din partea Henkel Romania, i-a ales pe cei cinci finalisti care vor concura pentru marele premiu in valoare de 5000 de euro, alaturi de artisti din alte 28 de tari din zona Europei Centrale si de Est, in finala organizata in luna septembrie, la Viena. Cei cinci castigatori, ale caror lucrari au fost expuse la Galeria Noua, sunt Cosmin Bumbut, Alexandra Croitoru, Maria Draghici, Iosif Kiraly si Alina Popa. In cadrul unei conferinte de presa organizate ieri la Galeria Noua, membrii juriului au expus criteriile dupa care au fost selectati cei cinci, aratand ca, pe langa portofoliul prezentat, important a fost proiectul realizat special pentru acest eveniment si, nu in ultimul rand, "gustul personal". "Am rezonat la acelasi tip de propunere", a afirmat Alex Leo Serban, iar, dupa spusele lui Stefan Tiron, "coerenta cu o idee sau cu un concept care sa stea la baza proiectului prezentat" a fost criteriul cel mai important de selectie.
Lucrarile celor cinci finalisti, coerente si bine concentrate pe dimensiunile pe care isi propun sa le sugereze, sunt axate pe o tematica diversa. Venind din cu totul alta zona decat cea cu care ne-au obisnuit, fotografiile Alexandrei Croitoru dezvaluie o realitate de dincolo de forma finita. O lume intre piatra, altare si moloz, in care este evidenta cautarea cu obstinatie a elementului perisabil in cladirea cu destinatie sacra. Cosmin Bumbut se concentreaza pe realitatea sordida a inchisorii, compusa din tatuaje si usi inchise, tributar insa unei "estetici a uratului" pe care nu o revalorizeaza in nici un fel. Alina Popa este, alaturi de Maria Draghici, surpriza placuta a concursului, dupa afirmatiile membrilor juriului. La 24, respectiv 28 de ani, cele doua tinere artiste, una studenta, cealalta absolventa a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, au prezentat proiecte bine construite, care au convins juriul sa le aleaga pentru finala internationala de la Viena, unde, pe langa marele premiu, Henkel CEE ofera artistilor sub 40 de ani, "Premiul pentru tineri artisti", acordat participantilor la programul "Artists-in-Residence" derulat de KulturKontakt Austria. Fotografiile Alinei Popa se bazeaza pe ideea de oglindire (obiectul si imaginea lui reluata prin umbre, structuri paralele, forme geometrice) si se concentreaza pe universul interior al lucrurilor. Maria Draghici recurge la un tip de fotografie care sugereaza un ritm ciclic, "cercul stramt" al existentei, surprinzand obiecte intre care se desfasoara periplul zilnic al fiintei umane. Un alt fel de poveste din "O mie si una de nopti", imaginile prezentate de Iosif Kiraly, poate "cele mai narative" dintre cele expuse, au ca tema lumea araba intre intuneric si lumina.
"Premiul Henkel CEE pentru Arta" este o competitie dedicata artistilor din zona Europei Centrale si de Est, care acopera, intr-un interval de trei ani, trei domenii diferite ale artei contemporane: desen contemporan, arta fotografica si design.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.