Pretul gazelor naturale din import va ajunge la 300 de dolari/1000 mc pana la sfarsitul anului, a declarat pentru televiziunea Money Chanel, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, transmite NewsIn. El a completat ca pretul gazelor din produ
Pretul gazelor naturale din import va ajunge la 300 de dolari/1000 mc pana la sfarsitul anului, a declarat pentru televiziunea Money Chanel, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, transmite NewsIn. El a completat ca pretul gazelor din productia interna va ramane acelasi.
In opinia ministrului, cresterea pretului gazelor de import era de asteptat in conditiile in care pretul petrolului a depasit anul acesta maxime istorice.
Romania a cumparat iarna trecuta gaze de import la pretul de 280-285 de dolari/1000 mc.
Necesarul de gaze al Romaniei depaseste 18 miliarde de metri cubi anual, 40% din aceasta cantitate fiind achizitionata din import, de la principalul furnizor al Europei, Gazprom.
Pretul gazelor din productia interna este de 330 lei noi/1000 mc, stabilit prin acordul cu FMI, ceea ce ar fi trebuit sa insemne 110 dolari/1000 mc. Cum leul se tot intareste, pretul gazelor din productia interna a ajuns la circa 120 dolari/1000 mc. Pe de alta parte, si presedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu, declara, cu putin timp in urma, ca nivelul actual al tarifelor platite de populatie pentru gazele naturale ar putea fi mentinut pana la sfarsitul anului. "Se pare ca in trimestrul IV al anului nu vor mai fi cresteri ale tarifelor pentru consumatorii casnici.
Varianta finala va fi stabilita pana la 15 septembrie", a afirmat Cosmeanu.
Ultima majorare a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici, in medie cu 1,54%, a avut loc la 1 iulie, pe fondul cresterii preturilor gazelor din import si al recalcularii anuale a tarifelor de transport. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.