Ziarul ZIUA a intrat in posesia unor informatii socante referitoare la modul in care este tocat de ani buni bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, fara ca cineva sa verifice cu adevarat platile uluitoare care fac in conditii mai mult deca
Ziarul ZIUA a intrat in posesia unor informatii socante referitoare la modul in care este tocat de ani buni bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, fara ca cineva sa verifice cu adevarat platile uluitoare care fac in conditii mai mult decat dubioase. Surse bine informate din Interne ne-au adus la cunostinta faptul ca in perioada inundatiilor 2005 - 2006 s-au aruncat sume incredibile pe salariile anumitor piloti de elicoptere ale MAI. In vreme ce salariul mediu al celor aproximativ 40 de piloti ai Unitatii Speciale de Aviatie a MAI era de aproximativ 50 milioane lei, lunar, un grup de 13 dintre acestia au primit in jur de, tineti-va bine, 700 milioane lei, lunar, ceea ce inseamna echivalentul a 20.000 de euro. Adica atat cat nu primea nici macar un pilot de pe Concorde - cel mai scump aparat de transport pasageri din lume. Cum s-au calculat asemenea venituri nu cunoaste decat chestorul general Nicolae Berechet, secretarul general al MAI (care a fost in perioada 2001 - 2005 secretar general pentru logistica), si chestorul Niculae Chesnoiu, directorul Directiei Financiare din minister. Cate ore suplimentare, prime si sporuri de risc s-ar adauga, e greu de crezut ca se pot atinge legal asemenea venituri, care ridiculizeaza de departe leafa ministrului de Interne, Vasile Blaga, care daca ar opta sa se faca "elicopterist" ar iesi cu mult mai castigat.
Raspuns lapidar si lipsit de continut
Cert este ca, interpelati de ZIUA pe aceasta tema, oficialii MAI nu au infirmat sumele, ba chiar au refuzat sa ni le justifice, prin omisiune, informandu-ne in scris: "Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor desfasoara verificari pentru a stabili daca drepturile salariale primite de personalul navigant de la Unitatea Speciala de Aviatie a MAI s-au incadrat in prevederile legale, corespund cu numarul orelor de zbor, complexitatea misiunilor si conditiile meteo in care s-au desfasurat, cat si alte criterii in baza carora sunt acordate aceste drepturi".
Mentionam ca pentru a smulge MAI acest raspuns, in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, a trebuit sa fim foarte insistenti si sa asteptam 13 zile calendaristice si aceasta nu pentru ca cei de la Directia Informare si Relatii Publice nu ar fi fost extrem de saritori ca intotdeauna, ci pentru ca cei de la Directia Financiara, detinatoarea acestor informatii, cu greu s-au lasat urniti sa ne ofere un raspuns, si acela oferit extrem de lapidar si lipsit de continut. In vreme ce ZIUA a cerut MAI sa justifice in mod expres cum de s-a ajuns la imensele sume de 700 milioane lei lunar, ni s-a comunicat sec ca veniturile obtinute de piloti fac obiectul unor verificari ale Corpului de Control al ministrului si atat. De cand a devenit oare banul public o informatie nepublica? Nu ar fi exclus sa aflam candva ca aceste venituri sa fie rodul unor acte de coruptie, in sensul ca imensele sume acordate sa fi devenit ulterior obiectul unor imparteli oneroase.
Iata de ce aratau politistii ca de "bogdaproste"!
Actualul secretar general al MAI, chestorul general Nicolae Berechet, a mai avut probleme cu cheltuirea banului public in 2001, cand UM 0962 (serviciul secret de informatii al Internelor), devenit Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, condus pana de curand de chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", a inregistrat la MAI, la 12.07.2001, o sesizare continand elemente penale. DGIPI a propus sesizarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la doua contracte mai mult decat dubioase, care priveau achizitionarea de articole de vestimentatie pentru politisti. Ambele contracte au fost incheiate si semnate in 1999 de catre Nicolae Berechet, pe cand acesta era seful Inspectoratului General al Politiei Romane.
Primul contract de achizitie nr. 11 din 12.07.1999, in valoare de 5,386 miliarde lei, pentru confectionarea a 98.850 bucati de camasi de politist a fost perfectat de Berechet cu un SRL anonim - SC TEXTIMA SRL Tamboiesti, judetul Vrancea. Sesizarea DGIPI arata ca societatea nu avea obiect de activitate confectii textile, spatii de munca si forta calificata de munca. Societatea a apelat pentru onorarea contractului la angajarea unor croitorese particulare din judetul Vrancea, in detrimentul calitatii camasilor furnizate in final. Nu ne mai mira in aceste conditii de ce pana mai acum un an, doi, politistii nostri de pe strazi aratau ca niste "pomanagii", cu haine prost croite, scurte la maneci, care se decolorau si intrau la apa. S-a mai depistat in plus ca administratorul respectivei firme avea antecedente penale, fiind prin urmare discutabila legalitatea functiei detinute. De altfel, SRL-ul nu mai exista la ora actuala, fiind radiat dupa un jalnic faliment si dupa ce vreme de patru ani consecutivi nu si-a depus bilantul contabil anual la Registrul Comertului - semn al seriozitatii "afacerii".
Blana cu petice de la deseuri
Cel de-al doilea contract de achizitie, nr. 20 din 01.07.1999 a fost incheiat de chestorul Berechet cu SC VIDRA CONFEX SA Hunedoara, la valoarea de 2,577 miliarde lei, pentru confectionarea a 5319 bucati de scurta tercot gri imblanita detasabila cu blana artificiala tip RT 706 si guler de blana naturala. Pe timpul derularii contractului s-a schimbat subit blana artificiala contractata, cu petice de blana naturala, socotite ca deseuri, contractul fiind derulat in continuare fara modificarea pretului. Asa au fost peticite uniformele politistilor.
Sesizarea DGIPI nu a mai ajuns la Parchet, pentru cercetarea aspectelor penale identificate, fiind dosita la vremea respectiva in sertarul unui anumit secretar de stat. In cele din urma, pentru a se clasa lucrarea intr-o aparenta de legalitate, s-au efectuat asa-zise verificari de catre Corpul de Control, dar nu de cel de la nivelul ministerului, ci taman de catre cel de la nivelul IGPR, adica de cel din fosta subordine a semnatarului contractelor - Nicolae Berechet. Prin urmare, asa cum era de anticipat, verificarile au retinut ca "s-a ajuns la concluzia ca nu s-au adus prejudicii patrimoniului MAI". Posibil ca patrimoniul MAI sa nu fi fost intr-adevar prejudiciat, in schimb politistii - dupa cum a vazut o tara intreaga - au reclamat in multe randuri calitatea proasta a uniformelor primite. Rezultatul verificarilor Corpului de Control al IGPR a fost ulterior transmis Directiei de Audit Intern din MAI, precum si Corpului de Control al MAI, insa aceasta s-a petrecut dupa ianuarie 2001, dupa ce chestorul Nicolae Berechet a promovat ministru-secretar de stat la MAI, responsabil pentru logistica. Asa ca, din nou, nu s-a mai intamplat nimic.
Bani berechet din consilii de administratie
Chestorul Nicolae Berechet este un personaj foarte instarit, dar care, in mod surprinzator, in declaratia de avere declara bunuri care, conform valorii de piata declarate, nu depasesc veniturile sale pe un an de zile. De exemplu, in 2005, Berechet a obtinut din salariu 1.299.189.407 lei vechi, ceea ce reprezinta un venit de peste o suta de milioane de lei, lunar. Cu toate acestea, Berechet sustine ca nu are nici un cont bancar care sa depaseasca 500 de euro. Spre stupoarea multor ofiteri din MAI, in 2005, la initiativa ministrului Blaga, s-a emis, in premiera, o ordonanta de urgenta de catre Guvern (OUG 57/2005) cu un singur articol, marirea semnificativa a salariului aferent functiei de secretar de stat al MAI, pe motiv ca numai asa "se asigura secretarului general o salarizare conforma cu complexitatea si gradul de raspundere ale functiei ocupate".
Trebuie adaugat ca in paralel cu functia de inalt ofiter la stat, Berechet este si membru in consiliile de administratie de la RAMI DACIA SA, COMICEX SA si EXIM BANK (de unde a incasat in ultimul an peste 430 milioane lei). Ca si alti politisti cu functii mari, originari din judetul Arges, Berechet are casa proprietate personala din Pitesti inchiriata firmei franceze RENAULT, incasand intr-un singur an o chirie egala cu valoarea casei. Mai rar o asemenea performanta imobiliara! In timp ce in declaratia sa de avere, Berechet sustine ca valoarea casei din Pitesti, in suprafata de 200 m.p. este impozitata la valoarea de 1,4 miliarde lei, secretarul general al MAI primeste de la RENAULT o chirie lunara de 1700 de euro, ceea ce inseamna peste 30.000 de euro anual, adica peste un miliard de lei vechi. Sa aiba acest lucru vreo legatura si cu ultimile contracte incheiate de MAI cu firma DACIA Pitesti, de unde MAI a achizitionat numai in primul trimestru al anului 2006 peste 4000 de Logan-uri?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.