Peste o mie de soferi au fost depistati de politisti conducand bauti pe strazile Capitalei in prima jumatate a acestui an, ei alegandu-se cu dosare penale. Politistii Brigazii de Politie Rutiera au intocmit 1170 de dosare penale pe numele unor conduc
Peste o mie de soferi au fost depistati de politisti conducand bauti pe strazile Capitalei in prima jumatate a acestui an, ei alegandu-se cu dosare penale. Politistii Brigazii de Politie Rutiera au intocmit 1170 de dosare penale pe numele unor conducatori auto care au fost prinsi la volan cu o concentratie de alcool peste limita de contraventie sau care au refuzat recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Din cei peste o mie de soferi care s-au ales cu dosare penale, 22 sunt femei.
Recordul pana in prezent este detinut de un barbat care a fost depistat conducand un autoturism Dacia, pe strada Caraiman. Aparatul etilotest a indicat ca soferul avea o concentratie de 1,50 mg/litru de alcool pur in aerul expirat insa, de regula, valoarea se dubleaza la recoltarea de probe biologice.
De asemenea, alti 2256 de soferi depistati bauti au fost sanctionati cu amenzi cuprinse intre 200 si 800 de lei si cu retinerea permiselor de conducere.Potrivit politistilor, majoritatea soferilor care conduceau bauti au fost prinsi pe timp de noapte, in special in zilele de vineri si sambata, perioada in care oamenii legii retin in medie 11-13 permise pe noapte.
De la 1 la 5 ani
Politistii atrag atentia ca se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante sau medicamente similare acestora. De asemenea, refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei sau testarii aerului expirat, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Oamenii legii arata ca, de cele mai multe ori, soferii bauti comit frecvent incalcari ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza in depasiri neregulamentare sau executa in mod periculos virajele.
Totodata, ingerarea de alcool poate reduce viteza de reactie si de precizie a miscarilor si poate determina "scaderea vederii si auzului soferilor, obiectele se vad deformate, distanta intre autovehicule nu mai este perceputa corect, iar soferul incepe sa vada obiecte sau obstacole imaginare". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.