In scandalul escrocheriei de la SC "Financiar Euro Center" SRL, declansat la sfarsitul anului trecut, politistii bucuresteni au anuntat, ieri, inceperea urmaririi penale impotriva a trei persoane. Polonezii implicati in acest joc de tip piramidal sun

In scandalul escrocheriei de la SC "Financiar Euro Center" SRL, declansat la sfarsitul anului trecut, politistii bucuresteni au anuntat, ieri, inceperea urmaririi penale impotriva a trei persoane. Polonezii implicati in acest joc de tip piramidal sunt acuzati ca au indus in eroare zeci de persoane carora le-au promis imprumuturi avantajoase, in schimbul unor taxe lunare. Surse autorizate spun ca pagubitii au incheiat contracte pentru sume cuprinse intre 3.000 si 10.000 de euro.
Cei trei cetateni polonezi au fost pusi sub urmarire penala, dupa ce ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor al Sectorului 2 au stabilit ca sunt intrunite elementele savarsirii infractiunilor prevazute de Legea nr.58/1998. Este vorba despre desfasurarea de activitati de atragere de depozite ori alte fonduri rambursabile de la public ori de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colectiv. Toate aceste norme au fost incalcate, deoarece, a precizat, ieri, IGPR, cei trei nu au fost autorizati de Banca Nationala a Romaniei sa deruleze astfel de actiuni. Totodata, cei trei mai sunt cercetati si pentru inselaciune.
In timpul cercetarilor, s-a stabilit ca Norbert Zwarcevski, Romulad Minchberg si Janusz Minchberg au pus "pe picioare" o afacere deosebit de profitabila. Pentru ei, nu pentru deponenti, evident. In perioada 2005-2006, cei in cauza, in calitate de administratori ai SC "Financiar Euro Center", cu sediul social in Bucuresti, si puncte de lucru in Cluj-Napoca si Constanta, au incheiat cu mai multe persoane fizice contracte de asociere in participatiune, avand ca obiect administrarea de fonduri banesti acumulate de la acestia, in vederea acordarii de credite denumite generic "produse". "Deocamdata, nu am reusit sa stabilim prejudiciul exact, deoarece o evidenta clara a pagubitilor se afla la Ministerul Finantelor. In vederea recuperarii pagubei cauzate persoanelor care au fost induse in eroare cu ocazia incheierii contractelor, s-a luat masura asiguratorie de blocare a conturilor firmei, deschise pe teritoriul Romaniei. A fost blocata suma de 20.000 de euro. Din cercetari, se pare insa ca cei trei au reusit sa transfere dintr-un cont in altul peste 2 miliarde lei vechi. Urmeaza sa stabilim unde au fost trimise aceste sume", ne-au declarat, ieri, anchetatorii.
Pana la finalizarea anchetei, cei trei cetateni de origine poloneza sunt cercetati in stare de libertate.

30 de deponenti pacaliti au declansat scandalul

Afacerea ilegala a iesit la iveala la 9 noiembrie 2005. Atunci, peste 30 de deponenti au acuzat conducerea firmei "Financiar Euro Center" ca au fost inselati cu privire la acordarea unor imprumuturi. La acea data, doar 10 persoane se hotarasera sa depuna plangere la Politie impotriva patronului firmei, Janusz Minchberg.
Oamenii au luat atunci cu asalt sediul societatii, din strada Gheorghe Titeica nr. 2, din Bucuresti, decisi sa nu plece pana cand nu le vor fi restituite sumele investite. Abia la interventia politistilor de la SIF al Sectorului 2, spiritele s-au mai calmat. La acea data, anchetatorii ne-au precizat ca firma "Financiar Euro Center" a inceput sa functioneze la 20 iunie 2005, avand declarat ca obiect de activitate alte tipuri de intermedieri financiare. Se mai cunostea faptul ca firma oferea activitati de creditare, de intermediere a tranzactiilor financiare si administrare de fonduri.
Cele aproape 30 de persoane au incheiat, anul trecut, cu patronul polonez un contract de asociere in participatiune in baza caruia se obligau sa plateasca diferite taxe lunare fixe, in functie de suma solicitata. Din aceste fonduri urma sa se acorde sume de bani altor solicitanti, in grupuri mici, in functie de valoarea fondului. In noiembrie 2005 trecusera deja 3 luni de la parafarea contractelor si persoanele respective nu vazusera niciun leu de la polonezi.
Oamenii au banuit ca este ceva in neregula, motiv pentru care au dorit sa se retraga din acest joc de tip piramidal, pentru ca si-au dat seama ca este vorba despre un imprumut cu autofinantare. Ei au cerut la 9 noiembrie 2005 sa li se restituie taxa de 5% pe care au platit-o la incheierea contractului. Din verificarile facute pana in prezent de anchetatori a rezultat ca persoanele in cauza au fost racolate prin intermediul anunturilor din ziare, toti incheind contracte de asociere in participatiune cu sume cuprinse intre 3.000 si 10.000 de euro. Surse judiciare precizau anul trecut ca exista, totusi, patru persoane care au primit bani conform contractului incheiat.
Se pare ca nici la filiala din Constanta a SC "Financiar Euro Center" SRL lucrurile nu stau prea bine. La 23 iunie a.c., o stire aparuta intr-un cotidian local mentiona ca politistii au inregistrat prima plangere penala impotriva celor 3 polonezi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.