Jocurile de noroc organizate prin intermediul retelelor de televiziune sau radio vor fi interzise, iar incalcarea acestor prevederi va fi considerata infractiune, pedepsele mergand de la amenda pana la inchisoare de la 1 la 4 ani, potrivit proiectulu
Jocurile de noroc organizate prin intermediul retelelor de televiziune sau radio vor fi interzise, iar incalcarea acestor prevederi va fi considerata infractiune, pedepsele mergand de la amenda pana la inchisoare de la 1 la 4 ani, potrivit proiectului mentionat. Vor fi, de asemenea, interzise si jocurile de noroc organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip Internet sau Intranet, precum si prin intermediul altor sisteme de comunicatii (sisteme de telefonie fixa sau mobila) sau asimilate acestora. Nu este, insa, interzisa utilizarea, de catre organizatorii de jocuri de noroc, a sistemelor de comunicatii (Internet, Intranet, televiziune, radio) pentru a se aduce la cunostinta publicului regulamentele de joc, cotele de pariere, intrecerile sportive, rezultatele evenimentului, sau alte informatii in scopul exploatarii jocurilor de noroc.
In categoria jocurilor interzise mai intra pariurile incheiate pe rezultatele unor concursuri clandestine cum ar fi: lupte de caini, lupte de cocosi, curse auto, jocurile tip alba-neagra ale caror rezultate pot fi influentate prin dexteritatea organizatorului de joc, a manuitorului mijloacelor de joc, cum ar fi: carti de joc, cauciucuri cu timbre, capace cu boabe de cereale, capace cu bila. Legea va stabili ca infractiune pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani sau cu amenda, organizarea si desfasurarea de jocuri sau activitati, indiferent de denumirea lor, prin care se propune unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise, indiferent cum se realizeaza aceasta colectare sau inscriere pe liste (jocuri de tip "piramidal").
Masa de ruleta taxata cu 100.000 lei anual
Organizatorii de jocuri de noroc vor plati o taxa de licenta in valoare de 3000 de lei, licenta fiind valabila trei ani de la data acordarii. Potrivit unui proiect de lege privind organizarea si functionarea jocurilor de noroc, elaborat de Ministerul Finantelor si aflat in dezbatere, taxa pentru autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc se va calcula pentru fiecare mijloc de joc in parte si variaza intre 2400 de lei, pentru instalatii de orice fel, ale caror castiguri presupun concomitent atat dexteritatea sau abilitatea jucatorului, cat si hazardul, si 150.000 de lei pentru jocurile de noroc de tip pariu in cota fixa (pariu de orice fel). Taxa de autorizare se va plati anual. Pentru fiecare masa speciala cu bile (ruleta live) din cazinou taxa de autorizare se ridica la 100.000 lei, pentru fiecare masa speciala de joc din cazinou, altele decat cele de tip ruleta live taxa este de 80.000 lei. De asemenea, statul va percepe o taxa de 30.000 de lei pentru fiecare sala de joc bingo, precum si 3% din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Compania Nationala "Imprimeria Nationala", care se achita in avans la trezoreria statului, cu prezentarea ordinului de plata vizat de trezorerie la ridicarea cartoanelor. Organizatorii vor avea obligatia de a achita taxele de autorizare anticipat sau in patru rate trimestriale egale, din care prima rata va fi achitata anticipat.
Exclusivitati pentru Loteria Romana
Pe de alta parte, conform proiectului de lege, Loteria Romana va avea monopol pe organizarea si exploatarea jocurilor de noroc tip loto si a jocurilor de tip pariu sportiv pentru care va fi scutita, in continuare, de la plata taxei de autorizatie si de licenta. Actuala legislatie acorda Loteriei exclusivitate pentru jocurile de tip loto, expres, pronosport, loz in plic si instant lottery. Consiliul Concurentei a solicitat, in repetate randuri, modificarea legii jocurilor de noroc, care a permis acordarea de facilitati fiscale Loteriei pentru jocurile pentru care nu detine exclusivitate. Singura modificare adusa prin noul proiect de lege in acest sens consta in introducerea obligativitatii Loteriei de a plati taxele de licenta si autorizare pentru alte jocuri de noroc decat loto si pariuri sportive.
Potrivit oficialilor din Finante, proiectul va fi dezbatut cu organizatorii de jocuri de noroc, cu Loteria Romana si cu alte institutii implicate precum Ministerul Justitiei si Oficiul Roman pentru Combaterea Spalarii Banilor. Cel mai tarziu la inceputul lui septembrie actul normativ va fi inaintat Parlamentului pentru a putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.