Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au luat ieri in discutie recursul formulat de doi dintre membrii gruparii lui Jovanovici, Gheorghe Badescu si Buran Bojneag, impotriva deciziei de arestare preventiva emisa de Tribunalul Bucuresti la data de 14 iu

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au luat ieri in discutie recursul formulat de doi dintre membrii gruparii lui Jovanovici, Gheorghe Badescu si Buran Bojneag, impotriva deciziei de arestare preventiva emisa de Tribunalul Bucuresti la data de 14 iulie in legatura cu folosirea unor bilete la ordin false in valoare de 370 milioane de dolari.
Sustinandu-si nevinovatia in fata magistratilor, Buran Bojneag a precizat ca bondurile nu sunt false, argumentand ca la dosarul cauzei se afla doua faxuri primite din Statele Unite ale Americii, prin care un tribunal din Florida atesta ca acestea sunt reale si obliga Bank of America sa plateasca aceste bonduri. In replica, procurorul de caz a informat instanta ca Badescu stia foarte bine, inca de anul trecut, ca bondurile sunt ilegale, argumentand ca GP Morgan a trimis o instiintare potrivit careia cecurile nu au acoperire.
Pe de alta parte, avocatul lui Bojneag a sustinut, citat de Mediafax, ca ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti ar fi fost in vizita la procurorul general al Romaniei, ca sa vorbeasca despre aceste bilete la ordin, care ar fi reprezentat fonduri pentru soldatii americani din Bosnia.
El a spus ca Bojneag a intrat de o saptamana in greva foamei, in semn de protest fata de arestarea sa preventiva.

Monitorizati peste sase luni

Gheorghe Badescu si Buran Bojneag au fost arestati preventiv la data de 14 iulie, in urma unei monitorizari de peste sase luni de catre Serviciul pentru Interventie si Actiuni Speciale (SIAS) si Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul IGPR (Serviciul de Materiale Strategice, Nucleare, Biologice si Chimice), acuzatiile aduse fiind constituire a unui grup de crima organizata in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, fals de moneda sau alte valori si spalare bani. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, in anul 2004, Jovanovici Krunislav, Dumitru Sauer, Viorel Dumitrescu si Mihail Rotaru, ajutati si de alte persoane, ar fi introdus in tara 178.000 file bilete la ordin emise de o banca din Los Angeles, declarata in faliment inca din 1996.
Documentele au fost depozitate intr-o caseta de valori inchiriata la una dintre unitatile bancare din Bucuresti, pentru obtinerea unor imprumuturi bancare prin incheierea unui contract de inchiriere a casetei de valori. Aceste operatiuni erau efectuate de Buran Bojneag, Gheorghe Badescu, Ion Paraschiv, Liviu Gorgonetu si Elena Polexe.

Jovanovici a infiintat sapte firme-fantoma

In urma acestor demersuri, in lunile februarie si martie 2005, Jovanovici Krunislav a obtinut adeverinte de la banca din Bucuresti prin care se atesta depunerea unui numar de 20.327 bilete la ordin in valoare de 40.654.000 dolari, cu scopul declarat de a dovedi ca are bonitate bancara in relatiile cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv unitati bancare de la care solicita imprumuturi.
Practic, cu acordul tacit si nelegal al unor functionari bancari, inculpatul a obtinut mai multe asemenea adeverinte pe care le-a folosit pentru a insela mai multe persoane.
Totodata, anchetatorii au stabilit ca sarbul Jovanovici a infiintat in Romania nu mai putin de sapte societati comerciale, cu sedii sociale fictive, in care avea ca asociati sau administratori atat cetateni romani cat si straini, existand indicii ca firmele respective au fost folosite pentru introducerea in circuitul comercial a unor instrumente financiare false. Verificarile efectuate au scos la iveala ca Jovanovici a folosit aproximativ 30.000 bilete la ordin false dintre cele obtinute de la banca americana pentru a le plasa, prin intermediul complicilor Dumitru Sauer, Viorel Romanescu si Mihai Rotaru, in cazinouri din Elvetia, Germania si Austria.
La perchezitiile efectuate la unitatea bancara din Bucuresti si la domiciliile membrilor grupului de crima organizata, s-au gasit bilete la ordin falsificate in valoare de circa 50 milioane dolari, procurorii obtinand informatii potrivit carora inculpatii intentionau sa utilizeze ilegal si alte instrumente financiare falsificate aflate in posesia acestora.
Jovanovici Krunislav este dat in urmarire generala si internationala dupa ce a fost arestat in lipsa in mai 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.