Importurile Romaniei din China s-ar putea ridica, in acest an, la 3 miliarde de dolari, in timp ce exporturile ar fi de 15 ori mai mici. Deja, dupa primul semestru, comertul romano-chinez a "contabilizat" 2 miliarde de dolari, din care 100 de milioan

Importurile Romaniei din China s-ar putea ridica, in acest an, la 3 miliarde de dolari, in timp ce exporturile ar fi de 15 ori mai mici. Deja, dupa primul semestru, comertul romano-chinez a "contabilizat" 2 miliarde de dolari, din care 100 de milioane reprezinta exportul romanesc

Importul romanesc din China ar putea ajunge la 3 miliarde dolari in 2006, in timp ce exportul este de aproape 15 ori mai mic, a declarat presedintele Camerei de Comert Romano-Chineze, Gabriel Ghelmegeanu, citat de Rompres.
Dupa primul semestru al anului, comertul romano-chinez s-a apropiat de 2 miliarde dolari, dintre care exportul romanesc a fost de circa 100 milioane dolari. "Sunt popoare in jurul nostru care nu au avut relatiile pe care le-am avut noi cu China, iar in prezent au devenit placa turnanta a comertului chinezesc in zona", a spus Ghelmegeau, dand exemplul Ungariei, care are schimburi cu China de peste 4 miliarde euro.
In 2005 schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 2 miliarde dolari, balanta fiind in defavoarea Romaniei. Anul trecut importurile romanesti din China au crescut cu aproape 157%, iar exporturile cu putin peste 105%. Romania a exportat in China utilaje si piese de schimb pentru fabrici de ciment si instalatii de imbuteliere, frigidere, mobila, autoturisme seminte de rapita, cherestea si articole din lemn, deseuri si resturi din fonta, fier, otel, produse chimice organice, deseuri de cupru, articole din material plastic, produse minerale, fibre sintetice. Produsele importate de Romania din China sunt instalatii pentru productia de medicamente, echipamente de ridicat, produse alimentare, produse chimice organice, articole textile si imbracaminte, incaltaminte, aparate de aer conditionat, tehnica de calcul, etc.

Investitorii chinezi, nemultumiti de modalitatea de obtinere a vizelor
Marii investitori chinezi se plang ca nu pot sa aduca specialisti in Romania din cauza greutatii in obtinerea vizelor, considera Gabriel Ghelmegeanu.
In opinia lui Ghelmegeanu, principalul "vinovat" de aceasta situatie estestatul roman. Acesta a explicat ca fostul regim politic a facut niste promisiuni de colaborare economica care nu au fost onorate, iar autoritatile actuale nu sunt interesate sa gaseasca solutii de a echilibra balanta de plati, prin crearea unui climat de cooperare favorabil investitorilor chinezi.
"In vizita sa in China presedintele Traian Basescu a spus, la presiunea partii chineze, ca va gasi o metoda prin care sa se acorde mai facil vize oamenilor de afaceri chinezi care doresc sa vina in Romania, iar dupa aceasta vizita nu se mai acorda vize aproape deloc. Nu am reusit sa aducem directori generali de mari intreprinderi sau academicieni", a declarat Ghelmegeanu.
Legea romaneasca prevede ca un chinez care are drept de sedere pentru afaceri in Romania trebuie sa demonstreze ca are un profit lunar de 500 euro. Daca el nu are lunar acest profit, la trei luni/ sase luni cand este chemat pentru reinnoirea vizei, i se pune stampila si este trimis acasa.
Ghelmegeanu considera ca introducerea in tara a tirurilor cu produse de proasta calitate aduse in egala masura de romani, chinezi, sau arabi, este cauzata de coruptia care mai exista inca la nivelul vamilor romanesti.
Conform statisticilor in Romania exista peste 8.000 societati comerciale cu capital chinez, valoarea totala a capitalului investit fiind de 186 milioane dolari. Cele mai multe investitii chineze sunt prezente in comert, industria lemnului, industria confectiilor, industria constructiilor de masini (biciclete), industria tutunului si alimentatie publica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.