Perceptia publicului este mai rea decat realitatea din sistem, care, in mare masura, este populat de magistrati profesionisti, care "isi fac treaba, printre care insa exista si uscaturi, incompetenti sau corupti", a declarat Victor Alistar (foto), di
Perceptia publicului este mai rea decat realitatea din sistem, care, in mare masura, este populat de magistrati profesionisti, care "isi fac treaba, printre care insa exista si uscaturi, incompetenti sau corupti", a declarat Victor Alistar (foto), directorul Transparency International (TI). Organizatia arata ca reforma in Justitie "nu a ajuns inca la cetatean". Acesta a prezentat ieri un bilant provizoriu al activitatii pe cateva luni a Centrului de Resurse Anticoruptie in Justitie (CRAJ), un proiect al organizatiei prin care sunt asistati justitiabilii din Romania. Raportul urma sa ajunga aseara "pe masa comisarului european Franco Frattini", aflat in vizita la Bucuresti. Alistar a subliniat faptul ca opiniile exprimate in numele Transparency International fac referire stricta la respectarea sau ignorarea procedurii judiciare, neintrand pe fondul cauzei. "Este vorba despre respectarea unor indatoriri pe care magistratii le au prin lege, despre respectarea procedurilor si despre politicile in interiorul carora o sedinta de judecata este tinuta. Nu tratam nicidecum fondul cauzei, care este exclusiv atributul magistratilor", a aratat Alistar. Potrivit datelor prezentate, CRAJ a fost sesizat de aproximativ 1600 de justitiabili, circa 600 de cazuri fiind preluate si consiliate in cadrul institutiei. "Dintre cele aproximativ 600 de cazuri asistate direct la Centru, doar 40% sunt in mandatul centrului, iar dintre acestea ponderea cazurilor in care Centrul recomanda sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a stabili daca poate fi atrasa sau nu raspunderea disciplinara a magistratului este de 30% (mai putin de 80 de spete, n. red.)", a declarat Alistar.
Problemele sistemului
TI sustine ca reforma in Justitie "nu a ajuns inca la cetatean", care reclama inca o serie de probleme ale sistemului. Cele mai importante sunt lipsa de celeritate in rezolvarea cauzelor, practica judiciara neunitara, lipsa de transparenta a sistemului si nerespectarea rolului activ al instantelor. Cetatenii caracterizeaza sistemul judiciar romanesc ca fiind unul incet (instantele de judecata acorda cu foarte mare lejeritate noi termene de judecata care conduc implicit la tergiversarea proceselor), manifestandu-se si lipsa de transparenta, ceea ce este considerat un alt semn de intrebare care planeaza asupra sistemului judiciar. Potrivit lui Alistar, TI a constatat ca cetatenii considera sedintele de judecata ca fiind extrem de tehnice, iar conduita magistratilor in raport cu justitiabilii este caracterizata prin "autoritarism excesiv". "Petentii CRAJ au mai reclamat nerespectarea rolului activ al instantelor de judecata in aflarea adevarului, principiul potrivit caruia judecatorii trebuie sa judece pentru aflarea adevarului, si nu doar pentru a finaliza dosarul pe care il au in lucru, prejudiciind calitatea actului de justitie", a declarat Victor Alistar. Referitor la fapte sau suspiciuni de coruptie, Alistar a explicat ca petentii CRAJ au reclamat in mai multe randuri lipsa de obiectivitate a judecatorilor, viciata in anumite situatii de existenta unor conflicte de interese, la care se adauga fenomenul coruptiei foarte greu de dovedit. "Cetatenii reclama atragerea magistratilor in relatii de grup care le influenteaza obiectivitatea", a mai spus Alistar. El a precizat ca exista ideea ca sunt multi judecatori corupti si pentru ca sunt si avocati care nu reprezinta bine interesele clientilor.
CSM trebuie sa sanctioneze abuzurile
TI a facut si cateva recomandari pentru imbunatatirea performantelor sistemului judiciar. Potrivit TI, CSM ar trebui sa isi intareasca jurisdictia disciplinara si "sa sanctioneze cazurile minoritare de abateri si abuz savarsite in realizarea actului de justitie pentru a creste credibilitatea intregului corp al magistratilor, aflat sub blamul opiniei publice tocmai pentru cateva cazuri de neregularitati clare". Pentru a sustine opiniile TI, Alistar a prezentat trei studii de caz, unde partile sunt persoane necunoscute, putin cunoscute si foarte cunoscute, si unde s-au inregistrat nereguli de procedura. "Cele mai mari ciudatenii se inregistreaza la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Alistar. El a precizat ca TI a sesizat CSM, considerand ca, cel putin in cele trei cazuri, ar trebui date sanctiuni judecatorilor. Alistar a spus ca, daca inspectia judiciara a CSM se va dovedi "prea moale" in a-i sanctiona pe colegii magistrati, organizatia sa va solicita mutarea institutiei sub tutela Ministerului Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.