Desi are mai multe oferte, statul vrea sa vinda activele uzinei doar unui investitor care se ocupa cu fabricarea tractoarelor.

Mai multe firme au depus scrisori de interes pentru cumpararea unor active ale societatii Tractorul, dar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) spune ca va vinde societatea doar unui producator de tractoare. Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat ieri ca si-au manifestat interesul firmele SCR (companie detinta de Stefan Vuza), Atlassib (firma a lui Ilie Carabulea) si Interagro (detinuta de controversatul Ion Nicolae). "Nu tin minte ca aceste firme sa fi produs vreun tractor in ultimii 150 de ani, or noi tocmai asta vrem, sa se produca tractoare la Brasov si in continuare", a spus Orasanu.

Cu ochii pe terenuri

Orasanu a mai spus ca mai multi „rechini imobiliari" ar dori active ale societatii brasovene, or "asta este tocmai ceea ce vrem sa evitam". „N-are nici o treaba experienta. Eu sint manager, am oameni care au experienta. In plus, am terminat Facultatea de Mecanica, sectia de autovehicule rutiere", i-a raspuns ironic Iie Carabulea sefului AVAS. Autoritatea are un plan de vinzare a uzinei pe module, pentru ca singurul doritor care este si producator de tractoare, firma indiana Mahindra&Mahindra, si-a manifestat interesul doar pentru sectia de asamblare. Alte doua active, forja si sectoarele calde, ar suscita interes din partea unei companii care furnizeaza componente pentru Dacia, dar pe care Orasanu n-a denumit-o.

Oferta de compensatorii

Seful AVAS mai spune ca s-au facut liste de disponibilizari, pentru oricine vrea sa plece de la Tractorul. Doritorii pot primi 24 de salarii de la stat, plus alte cinci de la societate, suma fiind de aproximativ 200 de milioane de lei vechi. Tractorul are aproape 2.200 de salariati, datorii de 7.000 de miliarde de lei vechi si pierderi de 100 de miliarde pe luna. Mare parte din active sint gajate in contul unor credite.