Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu a declarat ca singurul investitor care a mai ramas in cursa pentru societatea brasoveana este Mahindra & Mahindra, care a renuntat sa mai cumpere forja si sectoar

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu a declarat ca singurul investitor care a mai ramas in cursa pentru societatea brasoveana este Mahindra & Mahindra, care a renuntat sa mai cumpere forja si sectoarele calde.

"Am insistat ca UTB Brasov sa continue ca fabrica. Singurul investitor interesat in prezent de compania Tractorul este Mahindra, care s-a calat pe parti de montaj tractoare", a spus Razvan Orasanu, citat de Rompres.
In momentul de fata nu exista investitori interesati pentru preluarea actiunilor pe care la detine Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Tractorul. Potrivit lui Orasanu, exista cateva companii care s-au aratat interesate de a prelua unele active atent selectate. Acesta a spus ca AVAS a propus continuarea pana la finalizare a celor 700 tractoare aflate pe flux si ca licitatia ar putea avea loc in cateva saptamani. Orasanu a adaugat ca nu intentioneaza sa transforme uzina de la Brasov in afaceri imobiliare.

Societatea mai lucreaza doar pentru export
Guvernul a mandatat recent AVAS sa elaboreze si sa aplice un plan de restructurare a Uzinei Tractorul, pentru a mari atractivitatea societatii in vederea privatizarii. Decizia a fost luata dupa ce negocierile cu firma Mahindra&Mahindra nu s-au finalizat prin incheierea unui contract de vanzare - cumparare de actiuni.
Masurile avute in vedere pentru redresarea societatii sunt reduceri de personal, comasarea activitatii de productie, valorificarea unor active din patrimoniul societatii. Tractorul mai are circa 2.200 de salariati dupa ce, la inceputul acestui an, a disponibilizat un numar de 800 de persoane.
Societatea lucreaza in prezent doar pentru export in SUA, Turcia, Pakistan, Croatia, pentru comenzi ferme care insumeaza 5.000 de tractoare.

Dupa privatizare mai raman circa o mie de salariati
Dupa privatizare societatea ar mai putea detine maxim 1.100 de angajati.
"Investitorii nu au vorbit niciodata de cifre care sa inceapa cu doi. Intotdeauna cand au vorbit de personal au vorbit de cifre care incep cu 1 deci 1.100 si ceva, in functie de planurile lor, daca sunt mai extinse sau mai modeste", a spus Orasanu, referindu-se la singura companie producatoare de tractoare, Mahindra & Mahindra, care este interesata in privatizarea societatii Tractorul Brasov. Acesta a adaugat ca acesta cifra era prevazuta atunci cand compania indiana intentiona sa cumpere si sectorul de forj. In prezent, Mahindra nu mai este interesata sa cumpere forja si nici sectoarele calde.
In opinia lui Orasanu, angajatii Tractorul au trei variante in acest moment: sa isi continue activitatea, sperand ca vor fi preluati de noul proprietar odata cu activele societatii, sa accepte platile compensatorii sau sa primeasca ajutor de somaj, in cazul in care un creditor comercial ar solicita falimentul, care ar duce la suspendarea contractelor individuale. "Vreau sa ma asigur ca toti cei care doresc sa ia salarii compensatorii vor putea beneficia de oportunitatea sa le ia", a precizat seful AVAS. In prezent, la Tractorul Brasov muncesc aproape 2.200 persoane, dupa ce au fost disponibilizate circa 800 de persoane. Tractorul are in prezent datorii de circa 500 miliarde lei vechi numai la furnizorii de utilitati: Electrica si Distrigaz. Lunar, societatea inregistreaza pierderi de peste 100 miliarde lei vechi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.