Florin Lesch, tanarul in varsta de 28 de ani din Lugoj, suspectat de planificarea unui atentat terorist la Timisoara, este sanatos mental, potrivit expertizei psihiatrice. Tamas Schiffbeck de la DIICOT Timisoara a declarat ieri ca rezultatele experti
Florin Lesch, tanarul in varsta de 28 de ani din Lugoj, suspectat de planificarea unui atentat terorist la Timisoara, este sanatos mental, potrivit expertizei psihiatrice. Tamas Schiffbeck de la DIICOT Timisoara a declarat ieri ca rezultatele expertizei au fost primite de la Bucuresti, iar specialistii au stabilit ca barbatul are discernamant in raport cu fapta de care este acuzat. Florin Lesch se afla in arestul IPJ Timis, dupa ce Curtea de Apel Timisoara i-a prelungit mandatul de arestare preventiva. Lesch a atacat insa cu recurs decizia de arestare, iar acesta se va judeca la Bucuresti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Florin Lesch a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de catre Curtea de Apel Timisoara, fiind suspectat de terorism. El a fost retinut in trafic, in dreptul localitatii Buzias, de lucratori de la SRI si procurori de la DIICOT Timisoara. Anchetatorii au gasit in masina sa doua butelii de aragaz pline, pe care ar fi intentionat sa le arunce in aer in centrul Timisoarei. Procurorii sustin ca Lesch urma sa detoneze buteliile de gaz cu ajutorul unui aprinzator de aragaz conectat artizanal la un telefon mobil.
Acuzatii respinse
In fata magistratilor, Florin Lesch a sustinut in permanenta ca este nevinovat si ca de fapt este victima unei inscenari, precizand ca a fost indus in eroare de "o cunostinta", al carei nume insa nu l-a dezvaluit. Aceeasi persoana l-ar fi determinat sa cumpere si masina in care a fost prins cu cele doua butelii. Florin Lesch a declarat ca nu se considera un pericol public, ca "nu merita sa fie arestat" si ca nu dorea sa faca nici un act terorist. In ceea ce priveste cele doua butelii care au fost gasite in autoturismul sau, el a sustinut ca tot ce voia era sa transforme consumul masinii de pe benzina pe gaz. Referindu-se la dispozitivul artizanal prin care se banuieste ca dorea sa arunce in aer masina, intr-o zona din centrul Timisoarei, teroristul Butelie a declarat ca nu stia nimic si ca a aflat abia ulterior despre acest obiect. De asemenea, Florin Lesch a negat si faptul ca ar fi realizat inregistrarile video cu amenintari trimise la institutii si televiziuni, spunand despre acestea ca sunt la randul lor o inscenare.
Filat aproape un an
Florin Lesch a fost filat aproape un an, pe numele sau fiind deschis chiar si un dosar penal inca din 29 septembrie 2005. Atunci, sectia din Timis a Serviciului Roman de Informatii a sesizat procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, spunandu-le ca barbatul avea un site propriu pe Internet "prin care isi promova intentia de a adera la structuri teroriste". Pe parcursul filajului, anchetatorii au aflat si ca Lesch este un adept al ideologiei radical-islamiste si ca apreciaza ca poporul roman "trebuie sa plateasca si sa fie pedepsit intrucat este aliat al SUA, principalul dusman al islamismului". De altfel, teroristul Butelie a filmat si transmis o caseta televiziunilor romanesti si straine, prin care ameninta Romania. Totusi, pana in momentul de fata, procurorii nu detin probe care sa confirme apartenenta lui Florin Lesch la vreo structura terorista organizata. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.