Romania este in vacanta si nimic nu pare sa tulbure linistea verii. Nici bombele din Orientul Mijlociu, nici framantarile de la Sankt Petersburg, nici macar certurile guvernantilor de la Bucuresti care au intrat cumva in rutina cotidiana a politicii
Romania este in vacanta si nimic nu pare sa tulbure linistea verii. Nici bombele din Orientul Mijlociu, nici framantarile de la Sankt Petersburg, nici macar certurile guvernantilor de la Bucuresti care au intrat cumva in rutina cotidiana a politicii romanesti. Vacarmul s-a oprit atunci cand toata lumea a plecat la mare. In Bulgaria. Cu toate acestea, problemele cu care ne confruntam primavara si iarna sunt departe de a fi fost rezolvate.
S-a scris putin in Romania despre summitul G8 de la Sankt Petersburg si despre temele economice care au fost abordate in capitala tarilor. Reprezentantii celor mai dezvoltate state s-au intalnit in Rusia pentru a dezbate principalele probleme cu care se confrunta economia mondiala. Stabilitatea economica internationala a devenit astfel prioritatea numarul unu pentru Grupul celor 8.
In consecinta, Fondul Monetar International a fost mandatat sa supravegheze decalajele si deficitele economice inregistrate in tarile membre ale institutiei financiare. In plus, cancelarul german, Angela Merkel, gazda viitorului summit G8, a declarat ca agenda discutiilor va fi constituita preponderent din probleme economice.
Preocuparea centrala va fi stabilitatea economica si dezvoltarea mediului de afaceri in statele Uniunii Europene.
In Europa si in SUA exista o preocupare intensa fata de evolutia economiei pe termen mediu si lung, in contextul provocarilor societatii contemporane. Romania este parca dintr-un alt film. Sunt foarte putini cei care se incumeta sa discute despre perspective economice, strategii sau solutii pentru dezvoltarea economiei romanesti. Sunt puse pe tapet cifre auto-multumitoare. Autoritatile se lauda cu investitii straine record si cu o crestere economica de vara. Putini sunt insa cei care stiu sa priveasca in spatele cifrelor si sa inteleaga profunzimea acestor fenomene si consecintele lor pentru Romania in anii care urmeaza.
Tarile Europei se confrunta astazi cu cresteri economice modeste. Din aceasta cauza, politicile fiscale promovate de cancelariile occidentale sunt indreptate catre consolidarea finantelor publice in parteneriat cu mediul economic privat. Romania se gaseste intr-o situatie diametral opusa. Cresterea economica semnificativa - insuficienta totusi pentru posibilitatea de absorbtie - i-a determinat pe guvernanti sa incurajeze majorarea exponentiala a deficitelor. Politicile economice iresponsabile promovate de guvernanti creeaza pericolul destabilizarii economiei nationale in perioada imediat urmatoare. Piata unica europeana constituie o provocare considerabila pentru economia romaneasca, inca neconsolidata si putin competitiva.
In ultimul an si jumatate, economia romaneasca a pierdut foarte mult din competitivitate si productivitate. Ritmul de crestere economica s-a redus dramatic in 2005, la 4,1% de la 8,3% in 2004, in timp ce toate prognozele, mai putin cele guvernamentale, indica pentru anul in curs o majorare a PIB cu valori care graviteaza in jurul cifrei de 5% din PIB.
De asemenea, incetinirea procesului dezinflationist nu face altceva decat sa amane la nesfarsit restructurarea economiei nationale. Diminuarea ratei inflatiei pana in jurul valorii de 3% reprezinta cel mai important criteriu de convergenta reala pretins de la un stat viitor membru al UE. In acest moment este evident ca acest lucru nu se va intampla pana la momentul aderarii Romaniei la comunitatea europeana.
Momentul 2007 va gasi economia nationala in dificultate, amenintata de perspectiva unei crize financiare si incapabila sa faca fata fortelor concurentiale care domina piata unica europeana.
Romania pare astazi rupta de realitatile economice internationale. In vreme ce FMI si tarile membre G8 isi manifesta ingrijorarea cu privire la majorarea deficitelor de cont curent, autoritatile de la Bucuresti sunt mai degraba preocupate de satisfacerea ambitiilor politice ale conducatorilor de palate. Se vorbeste prea putin de extinderea decalajelor macro-economice sau de acutizarea saraciei. Se face si mai putin pentru combaterea inflatiei sau pentru majorarea pensiilor. Principalul obiectiv al Guvernului este pregatirea alegerilor anticipate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.