Alte trei societati, Inter Agro-Wine, Atlassib si Serviciile Comerciale Romane (SCR) s-au declarat interesate de preluarea unor parti din activele firmei din Brasov. Privatizarea Tractorul va continua cu vanzarea pe module a activelor firmei, intruca

Alte trei societati, Inter Agro-Wine, Atlassib si Serviciile Comerciale Romane (SCR) s-au declarat interesate de preluarea unor parti din activele firmei din Brasov. Privatizarea Tractorul va continua cu vanzarea pe module a activelor firmei, intrucat nu exista firme interesate de cumpararea ei ca intreg.
Societatile Mahindra&Mahindra, Inter Agro-Wine, Atlasib si Serviciile Comerciale Romane au depus scrisori de interes pentru preluarea unor active atent selectionate ale firmei Tractorul Brasov, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu. Alte doua firme, respectiv MYO-O si Class Germania, ultima reprezentata de societatea Peter Schmitdt, sunt interesate, de asemenea, de active ale Tractorul, potrivit unui comunicat al AVAS. Privatizarea nu se va face, insa, pe intreg, ci pe bucati. Potrivit lui Orasanu, privatizarea societatii din Brasov va continua cu vanzarea pe module a activelor firmei, intrucat nu exista firme interesate de cumpararea ei ca intreg. Solutia a fost agreata dupa experienta negocierilor cu compania indiana Mahindra, care a cerut atat vanzarea pe module, cat si renuntarea la o parte din salariatii societatii.

Oficialii Tractorul au alta lista

Cu toate ca in comunicatul AVAS se arata ca firma indiana este "singura care si-a manifestat un interes constant pentru Tractorul", atat presedintele producatorului de tractoare, cat si liderul sindical neaga existenta unei scrisori de interes din partea companiei indiene pe lista de oferte primita atat de societatea Tractorul, cat si de AVAS. "Pe lista de scrisori de interes nu figureaza compania Mahindra&Mahindra, asa cum a precizat presedintele AVAS", ne-a declarat liderul sindical al societatii din Brasov, Gheorghe Apostu. In plus, sefii firmei din Brasov spun ca au o alta lista cu companii care si-au depus scrisorile de interes, printre care nu se afla MYO si Mahindra, dar care contine alte trei companii, Crystal MISR, Industrial Trust si Ergom din Italia, ne-a declarat directorul general al Tractorul, Aurel Serban.

Reducere la jumatate a numarului de salariati

In plus, Tractorul a deschis o lista de concediere colectiva pentru aproximativ 1.000 de salariati. Aceasta inseamna ca la Tractorul vor mai ramane doar 1.100 de angajati in urma restructurarilor. "Nu am auzit pe nimeni care sa fie interesat sa tina la Tractorul aproape 2.200 salariati", a subliniat presedintele AVAS, citat de Rompres, adaugand ca investitorii pun accent pe retehnologizare.
In opinia lui Orasanu, angajatii Tractorul au trei variante in acest moment: sa isi continue activitatea, sperand ca vor fi preluati de noul proprietar odata cu activele societatii, sa accepte platile compensatorii sau sa primeasca ajutor de somaj, in cazul in care un creditor comercial ar solicita falimentul, care ar duce la suspendarea contractelor individuale.

"Statul nu are obligatia de a acoperi pierderile"

Statul nu are obligatia de a acoperi pierderile Tractorul, care se ridica zilnic la 100 miliarde, iar metoda de a ajuta uzina brasoveana prin subventionarea agriculturii este neuzuala in UE, a mai declarat, presedintele AVAS. "Una dintre cele mai celebre fraze este subventionarea agriculturii. Se practica si in UE, dar pe hectar, nu am auzit sa fie de 45% din pretul unui tractor", a afirmat Orasanu, citat de NewsIn. Datoriile Tractorul se situeaza la 7.000 miliarde lei vechi numai catre bugetul de stat, la care se adauga datoriile catre furnizorii de utilitati, de 500 miliarde lei vechi. Potrivit lui Orasanu, Tractorul inregistreaza zilnic pierderi de 100 miliarde lei, ceea ce a determinat pierderi totale in 2005 de 1.100 miliarde, iar pentru anul in curs pierderea planificata este de 1.350 miliarde lei. "Statul trebuie sa ajute intreprinderile cu pierderi, se spune, intrebarea este pana cand. Fiecare roman a scos bani din buzunar pentru subventionarea Tractorul", a afirmat Orasanu.

Mahindra joaca tare

AVAS a suspendat, in luna mai, negocierile cu firma indiana Mahindra&Mahindra pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Tractorul. In prezent, Mahindra este interesata sa preia doar o parte dintre modulele functionale ale uzinei.
Institutia de privatizare a prezentat Guvernului un memorandum pentru modificarea strategiei de privatizare a societatii Tractorul, documentul vizand restructurarea activitatii si reducerea numarului de personal, comasarea activitatii de productie prin crearea unui modul compact si viabil, format din fabrica de tractoare si, eventual, fabrica de turnate-forjate, si vanzarea unui teren de circa 80 de hectare, ramas neutilizat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.