Noul proiect vizand listele de medicamente compensate si gratuite, aflat de ieri in dezbatere publica, prevede reducerea la jumatate a numarului de generice compensate 90%, in schimb, creste de aproape doua ori cel al produselor gratuite si al celor
Noul proiect vizand listele de medicamente compensate si gratuite, aflat de ieri in dezbatere publica, prevede reducerea la jumatate a numarului de generice compensate 90%, in schimb, creste de aproape doua ori cel al produselor gratuite si al celor vandute la jumatate de pret. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, a declarat pentru Mediafax, ca noul proiect privind compensarea medicamentelor a fost astfel gandit, incat sa poate fi acoperit din sumele existente, daca se pastreaza comportamentul actual de prescriere. Adica daca un anume produs va fi prescris asa cum s-a procedat pana acum, fara sa inregistreze cresteri spectaculoase, comparativ cu anii precedenti. Mai mult, noul proiect reglementeaza si prescrierea medicamentelor pentru copii, gravide si lauze. Astfel ca niciodata nu va mai aparea situatia in care un medicament gratuit pentru osteoporoza sa fie prescris unui copil, cum s-a intamplat frecvent, a mai spus Vladescu. Pana la sfarsitul anului, CNAS are prevazute, in medie lunara, aproximativ 1700 de miliarde de lei vechi, dublu fata de 2004 si cu 25% mai mult fata de 2005. Potrivit proiectului, sublista A, care vizeaza compensarea cu 90% din pretul de referinta, cuprinde 56 de denumiri comune internationale (DCI), fata de 119 in 2005. Sublista B, care vizeaza compensarea 50% din pretul de referinta, cuprinde 299 DCI, fata de 148 in 2005.
Pentru prima data, sublista C, act care reglementeaza compensarea 100%, cuprinde trei categorii de produse. Astfel, sublista C1 face referire la medicamentele gratuie utilizate in ambulator si care sunt distribuite prin farmaciile cu circuit deschis, pe baza de prescriptie medicala care este retinuta in farmacii. Sublista C2 cuprinde medicamentele eliberate de catre farmaciile cu circuit inchis in tratamentul spitalicesc si programele nationale, retetele fiind retinute de farmacist. Sublista C3 cuprinde toate DCI-urile din catalogul national de medicamente (CANAMED), altele decat cele din sublistele A, B, C1 si C2, indicate pentru copii pana la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici daca nu realizeaza venituri, precum si gravide si lauze.
Proiectul listei cu denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala este, pentru o luna, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.