Conducerea celebrului muzeu Ermitaj din Sankt-Petersburg a semnalat luni furtul a 220 de piese de colectie, in special bijuterii si obiecte emailate, in valoare totala de circa cinci milioane de dolari (patru milioane de euro), informeaza RIA-Novosti
Conducerea celebrului muzeu Ermitaj din Sankt-Petersburg a semnalat luni furtul a 220 de piese de colectie, in special bijuterii si obiecte emailate, in valoare totala de circa cinci milioane de dolari (patru milioane de euro), informeaza RIA-Novosti si Rompres. Disparitia obiectelor a fost constatata in cursul unei verificari de rutina a inventarului, iar anchetatorii considera ca furturile au fost comise - fara indoiala - cu complicitatea unor angajati ai muzeului. Custodele responsabil de majoritatea salilor in care au fost comise sustragerile a decedat subit la locul sau de munca atunci cand colegii sai au descoperit lipsa obiectelor. "Exista numeroase aspecte stranii in aceasta afacere, dar - din nefericire - nu exista nici o indoiala ca ea a fost realizata cu participarea angajatilor", se adauga in comunicat. Conducerea muzeului Ermitaj doreste sa-i modernizeze sistemul de supraveghere si recunoaste ca cea mai mare parte din cele 1000 de piese pe care le expune nu sunt total securizate. Multe nu sunt ventilate corect, obligand adesea angajatii sa deschida ferestrele pentru a le aerisi. Acest furt ilustreaza o problema de securitate persistenta in muzeele rusesti "Furtul de la Ermitaj nu este - din nefericire - primul caz in care obiecte sau documente dispar din arhivele sau din muzeele tarii", a subliniat Boris Boriaskov, seful agentiei insarcinate sa pastreze patrimoniul cultural rus, citat de RIA-Novosti. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.