Asemanarea 1: Sirianul Omar Hayssam nu este singurul musulman care a fugit din Romånia dupa ce a fost eliberat de instanta. „Reteta“ a fost patentata inca din 2003, de catre doctorul Mahmoud Zureigat, de origine iordaniana, patron

Asemanarea 1: Sirianul Omar Hayssam nu este singurul musulman care a fugit din Romånia dupa ce a fost eliberat de instanta. „Reteta“ a fost patentata inca din 2003, de catre doctorul Mahmoud Zureigat, de origine iordaniana, patron al unei fabrici de medicamente din Craiova

Asemanarea 2: Atåt Hayssam, cåt si Zureigat erau dati in consemn la frontiera, dar au reusit, cu toate acestea, sa fuga din tara. Ambii au parasit Romånia la scurt timp dupa ce instantele au dispus cercetarea si judecarea lor in stare de libertate, pe motive medicale

Asemanarea 3: Ca si in cazul lui Hayssam, din partea lui Zureigat au sosit SMS-uri in Romånia de pe cartele telefonice cumparate din Orient. Culmea, Zureigat s-a oferit, printr-un SMS transmis pe 30 martie 2005, sa ajute la eliberarea ziaristilor romåni luati ostatici in Irak

„Reteta“ aleasa de Omar Hayssam pentru a parasi Romania a mai fost folosita de un vechi amic si partener de afaceri al sirianului, iordanianul Mahmoud Zureigat, inca din 2003. Fost „colaborator“ de-al lui Omar Hayssam, Zureigat a parasit Romania in timp ce era dat in consemn la frontiera. „Fugit“ inca de acum trei ani, Zureigat avea deja „experienta“ parasirii Romaniei la nevoie, deci il putea „sfatui“ pe Omar Hayssam asupra acestui subiect. Numele lui Mahmoud Zureigat este, de asemenea, legat de rapirea jurnalistilor romani din Irak: iordanianul a trimis unui alt arab stabilit in Craiova, palestinianul Sunny Quffa, pe 30 martie 2005, un SMS in care ii cerea ajutorul pentru eliberarea romanilor: „Seicu, ajuta-ma si trimite numarul de telefon de la Prima tv. Am rezolvat problema ziaristilor!“. Redam mai jos o discutie purtata cu Mahmoud Zureigat in anul 2003, cu doar cateva zile inainte de a fugi din tara.

Omar Hayssam nu este singurul cetatean de origine araba care a reusit sa fuga din Romania in timp ce era dat in consemn la frontiera. Iordanianul Mahmoud Zureigat, stabilit in Craiova si colaborator de-al lui Omar Hayssam, a reusit sa faca acelasi lucru in anul 2003. Toate acestea pentru a se implica, doi ani mai tarziu, in criza rapirii jurnalistilor romani in Irak, oferindu-se, prin intermediul unui SMS trimis unui alt arab, sa „rezolve problema“.
Mahmoud Zureigat a fost initial arestat in data de 6 septembrie 2002, pe Aeroportul Otopeni, in timp ce incerca sa paraseasca Romania. Acuzat de fals in inscrisuri oficiale, fals sub semnatura privata, uz de fals, inselaciune in forma calificata, iordaniano-olteanul a petrecut mai multe luni in stare de arest preventiv, fiind eliberat de instanta in toamna anului 2003.

Printre „reusitele“ lui Zureigat pe taram romanesc se numara rambursarile ilegale de TVA si tepuirea Combinatului Nitramonia Fagaras, dar si a CFR. Asemeni lui Omar Hayssam si asociatilor sai, Mahmoud Zureigat a achizitionat importante cantitati de azotat de amoniu de la Nitramonia Fagaras, ce au fost, apoi, exportate, prin Portul Constanta, spre tari arabe. Pe langa faptul ca azotatul de amoniu poate fi folosit la fabricarea de explozibil, Mahmoud Zureigat a „omis“, apoi, sa mai achite marfa combinatului fagarasean. Asta nu e totul: „doctorul“ Mahmoud Zureigat a falsificat numeroase acte eliberate de Judecatoria Craiova pentru a putea incasa, ilegal, TVA, dar a tepuit si Caile Ferate Romane, cu cateva miliarde bune de lei vechi. Oficial, detinea, insa, in Craiova, o fabrica de medicamente.

SMS: 'Seicu (...) am rezolvat problema ziaristilor!>>
O data eliberat, in 2003, Mahmoud Zureigat s-a grabit sa faca dezvaluiri „socante“ despre anchetatorii romani. Iordanianul a sustinut in timpul unei discutii purtate cu ziaristii chiar inainte de a fugi din tara ca i s-ar fi solicitat o spaga de 30.000 de euro, de catre un procuror, pentru a fi pus in libertate. Zureigat a mai declarat ca procurorul ar fi luat un „avans“ din bani, insa nu l-ar fi eliberat, ci arestat preventiv. Procurorul respectiv s-a pensionat, ulterior, pe caz de boala.
Instanta avea sa-l puna, totusi, pana la urma, in libertate, dar sub consemnul de a nu parasi tara. Asta nu l-a impiedicat, insa, pe Mahmoud Zureigat sa dispara din Romania, la fel cum avea sa faca si Omar Hayssam acum cateva saptamani.
Doi ani mai tarziu, tocmai atunci cand mai toata lumea uitase de Mahmoud Zureigat, acesta si-a refacut aparitia pe tapet, implicandu-se, in mod aparent bizar, in criza rapirii jurnalistilor romani din Irak. Si anume, Mahmoud Zureigat a trimis, de pe o cartela de telefon iordaniana, un SMS cel putin suspect, unui alt arab aflat in tara. Este vorba despre palestinianul Sunny Quffa, patron al unui complex comercial din Craiova. SMS-ul expediat din Amman in data de 30 martie 2005 era sec: „Seicu, ajuta-ma si trimite numarul de telefon de la Prima tv. Am rezolvat problema ziaristilor!“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.