Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, a afirmat ca raportul de monitorizare care va fi publicat la sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa cuprinda o decizie clara cu privire la posibilitatea ca Romania sa devina membra a UE la 1 ian

Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, a afirmat ca raportul de monitorizare care va fi publicat la sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa cuprinda o decizie clara cu privire la posibilitatea ca Romania sa devina membra a UE la 1 ianuarie 2007.

Franco Frattini, comisar european pentru Justitie si Afaceri Interne si vicepresedinte al executivului UE, a afirmat ca raportul de monitorizare care va fi publicat la sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa cuprinda o decizie clara cu privire la posibilitatea ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

O astfel de decizie, de tipul „da sau nu“, ar evita repetarea situatiei de la precedentul raport, din luna mai, cand, desi se astepta o concluzie clara, formularea Comisiei Europene a fost ca Romania si Bulgaria ar trebui sa fie capabile sa adere in 2007, daca ritmul reformelor era mentinut. Pe de alta parte, o formulare echivoca n-ar mai putea fi evitata, luand in considerare ca intre momentul publicarii raportului si momentul eventualei aderari ar ramane doar trei luni. O alta varianta luata in calcul de politicienii de la Buc uresti ar fi ca raportul sa nu mentioneze nimic clar in privinta datei aderarii, dar sa nu ceara nici activarea clauzei de amanare cu un an, situatie in care ar intra in vigoare Tratatul de Aderare. Romania si Bulgaria au semnat, in 2005, un tratat comun, care prevede aderarea la Uniunea Europeana in 2007, sau in 2008, in cazul unei pregatiri insuficiente.

Fara anticipari
In privinta continutului raportului de monitorizare, Frattini a declarat ca nu poate anticipa. El a amintit ca, la precedentul raport, domeniile de care se ocupa nu au fost obiectul unor formulari de tipul „ingrijorari serioase“, marcate cu „stegulet rosu“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.