Un baiat de 13 ani din comuna constanteana Lipnita a fost batut de parinti cu o coada de matura, fiind apoi legat de picioare cu lantul cainelui, iar de maini cu o bucata de panza. Agentul Andrei Ciupala, din cadrul Politiei Lipnita, a declarat ieri
Un baiat de 13 ani din comuna constanteana Lipnita a fost batut de parinti cu o coada de matura, fiind apoi legat de picioare cu lantul cainelui, iar de maini cu o bucata de panza. Agentul Andrei Ciupala, din cadrul Politiei Lipnita, a declarat ieri, citat de Rompres, ca politistii au fost sesizati de un vecin despre situatia in care se gaseste minorul. In urma cercetarilor efectuate la fata locului, oamenii legii au stabilit ca minorul fusese pedepsit de tatal sau, Jan Dumitrache, de 49 de ani, pentru ca nu venise acasa de la discoteca la ora 5 dimineata asa cum ii spusesera parintii, ramanand in continuare acolo pentru a ajuta angajatii sa faca curatenie.
Politistii au sesizat inspectorii de la Protectia Copilului din cadrul Primariei Lipnita, fiind demarate deja demersurile necesare pentru decaderea parintilor din drepturi si internarea minorului intr-un centru de plasament. Oamenii legii sustin ca sotii Aurelia si Jan Dumitrache traiesc intr-o saracie lucie, tatal fiind un cunoscut consumator de bauturi alcoolice. Acestia au doi copii, Vasile, in varsta de 13 ani, care are unele probleme psihice, este frecvent maltratat si trimis la cersit, si o fata, Vasilica Mihaela, de opt ani. La varsta de doua luni, Vasile a fost abandonat de mama sa in Spitalul Clinic Judetean Constanta. Pana la zece ani, el a crescut intr-un centru de plasament, fiind apoi dat in grija parintilor.
Situatie cunoscuta
La randul sau, primarul localitatii Lipnita, Florin Onescu, a declarat ca familia Dumitrache traieste din ajutorul social si din alocatiile scolare ale celor doi copii, dar ca parintii prefera sa cheltuiasca banii pe alcool. "La un moment dat am inceput sa nu le mai dam parintilor banii in mana si de ei sa cumparam noi alimente si haine pentru copii. Dar, de multe ori, tatal le vindea pentru a cumpara bautura", a spus primarul. Potrivit acestuia, reprezentantii primariei au incercat de mai multe ori sa convinga Directia pentru Protectia Copilului pentru ca cei doi copii sa fie institutionalizati.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta, Mihaela Ristea, a declarat ca referentul social din cadrul Primariei Lipnita a monitorizat in permanenta familia Dumitrache si ca, pana in prezent, DGASPC nu a fost sesizata ca ar fi ceva in neregula. Reprezentantul DGASPC a afirmat ca ieri a fost trimisa o echipa de inspectori la Lipnita, care va evalua modul in care familia Dumitrache isi ingrijeste copiii. "Daca situatia o va impune, vom lua masurile de protectie a minorului prin plasarea lui intr-un centru", a precizat Mihaela Ristea. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.