In ultimul an, depozitele in valuta au crescut mai mult decit cele in lei. Economisirea este in suferinta.

Romanii au plasat in banci economii in lei si in valuta in valoare de 30,9 miliarde lei (8,66 miliarde de euro), din care mai
In ultimul an, depozitele in valuta au crescut mai mult decit cele in lei. Economisirea este in suferinta.

Romanii au plasat in banci economii in lei si in valuta in valoare de 30,9 miliarde lei (8,66 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate (59,48%) sint depozite in moneda nationala, arata statisticile bancii centrale, publicate ieri. Economiile populatiei in lei la sfirsitul lunii iunie erau de 18,4 miliarde de lei, cele in valuta echivalau cu 12,5 miliarde de lei, iar totalul plasamentelor romanilor (30,9 miliarde de lei, adica 8,66 miliarde de euro) reprezenta 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an.

Cresc depozitele in valuta

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult au crescut depozitele tinute in moneda straina, si anume cu 24,4% (25,7% daca vom calcula in euro), in timp ce economiile in lei au crescut doar cu 18,9% (11% in termeni reali, daca scadem inflatia din acelasi interval), potrivit BNR. In luna iunie, depozitele populatiei tinute in lei s-au majorat cu 2,1% fata de sfirsitul lunii mai, iar cele in valuta cu 3,1%. In luna precedenta, depozitele in lei cunoscusera o crestere mai rapida decit cele in moneda straina, si anume de 2,7%, fata de 2,1% pentru cele in valuta, arata datele BNR. Din totalul economiilor populatiei, depozitele in lei detin ponderea principala, si anume 59,5%, iar cele in moneda straina restul de 40,5%. Totusi, ponderea economiilor populatiei in masa monetara este in scadere, ajungind la aproximativ 32%, deoarece masa monetara a crescut mai rapid, cu 28,1% intr-un an.

Economiile vor creste mai putin

Expertii apreciaza ca, in urmatorii ani, ritmul de crestere a depozitelor populatiei se va incetini, in conditiile in care nici companiile nu vor mai investi in depozite bancare ca pina acum. Astfel, potrivit unui studiu al UniCredit, daca in perioada 2000-2005, ritmul mediu anual de crestere a depozitelor populatiei a fost de 33%, in perioada 2005-2008, se va consemna un indice de doar 18% mediu anual. Expertii apreciaza ca, din cauza cresterii veniturilor populatiei, vor creste si depozitele din banci (o data cu cresterea nivelului de intermediere bancara), dar aceasta tendinta va fi estompata de dezvoltarea continua a pietei produselor alternative de economisire. In plus, si dobinzile in scadere, la limita ratei prognozate a inflatiei, sint un factor descurajator pentru economisire la banci. Mai ales ca bancile nu au actionat potrivit asteptarilor BNR, care si-ar fi dorit o crestere a dobinzilor la depozite, ci, dimpotriva, au preferat sa-si prezerve profiturile pastrind diferenta intre dobinzile la credite si cele la depozite. Analistii pietei bancare considera ca o majorare a dobinzilor acordate de banci la depozite ar putea interveni daca BNR ar mari din nou rezervele minime obligatorii in moneda nationala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.