Ministerul Mediului autorizeaza in mod ilegal continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat de presa al mai multor organizatii neguvernamentale. Acestea conside
Ministerul Mediului autorizeaza in mod ilegal continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat de presa al mai multor organizatii neguvernamentale. Acestea considera ca dezbaterile publice asupra studiului de impact, facute de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), titularul de proiect, sunt organizate in afara legii si solicita sistarea lor, precizeaza comunicatul. Potrivit ONG-urilor, nu au fost depuse toate actele care trebuie sa stea la baza acestei dezbateri; publicul nu a fost informat in mod corespunzator, mare parte din informatii fiind clasificate, cum ar fi cele referitoare la licentele de exploatare miniera, la modul de transfer al licentelor de exploatare de la statul roman la RMGC (RMGC este societate cu capital majoritar canadian, detinut de firma Gabriel Resources, restul actiunilor apartinand statului roman). Sunt de asemenea in mod nelegal clasificate: planul de refacere a mediului pentru exploatarea traditionala din Cariera Cetate din Rosia Montana, studiul de impact asupra mediului pentru inchiderea acestei mine etc, se arata in comunicat.
ONG-urile solicita sistarea activitatilor de autorizare si pentru ca, in acest moment, exista o ancheta penala in curs la Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect asocierea statului roman cu RMGC. Mai multe ONG-uri si-au intensificat actiunile de blocare a proiectului aurifer de la Rosia Montana, in conditiile in care RMGC a inceput seria dezbaterilor publice pe marginea acestui proiect, potrivit legii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.