Cele mai scumpe tari din UE sunt Danemarca, Irlanda, Finlanda si Suedia preturile depasesc cu peste 20% nivelul mediu UE. Cele mai scazute preturi la marfuri si servicii se gasesc in Lituania - ele ajung la 55% din media pe intreaga Uniune. Slovenia
Cele mai scumpe tari din UE sunt Danemarca, Irlanda, Finlanda si Suedia preturile depasesc cu peste 20% nivelul mediu UE. Cele mai scazute preturi la marfuri si servicii se gasesc in Lituania - ele ajung la 55% din media pe intreaga Uniune. Slovenia este tara cea mai scumpa dintre cele care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, urmata de Polonia. Aici, preturile la bunurile de consum corespund nivelului mediu de 60% din UE. In schimb, PIB-ul corespunzator polonezului, statistic, reprezinta doar jumatate din media UE.
In general, cu cat tara este mai bogata, prin urmare cu cat PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare, cu atat preturile sunt mai ridicate. Aceasta regula vizeaza totusi doar nivelul general. Situatia preturilor anumitor marfuri si servicii este diferita - se intampla ca unele sa fie mai scumpe exact in tarile mai sarace. Acest lucru se poate vedea in comparatia realizata de Eurostat intre cinci tipuri de servicii (exceptand, printre altele, educatia si protectia sanatatii). Taxele pentru energie sunt cele mai mari in Danemarca (155 din media UE), iar cele mai mici in Malta (41%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.