Peisajele rustice completate de o atmosfera patriarhala sunt doua dintre caracteristicile oraselor din centrul Bulgariei. Linistea insa nu mai este decat pe placul strainilor, care de vreo cativa ani s-au ""aciuat"" in regiune, in timp ce localni
Peisajele rustice completate de o atmosfera patriarhala sunt doua dintre caracteristicile oraselor din centrul Bulgariei.

Linistea insa nu mai este decat pe placul strainilor, care de vreo cativa ani s-au ""aciuat"" in regiune, in timp ce localnicii prefera sa plece in statele din Uniunea Europeana sau peste Ocean. Motivul celor din urma se reduce la partea financiara, caci acasa sunt muritori de foame, dupa privatizarea uzinelor si fabricilor de stat, iar o familie nu se poate intretine doar cu farmecul rustic al naturii aproape virgine. La aceasta concluzie au ajuns multi bulgari care traiesc in orasul Drianovo. Ei prefera sa plece la munca in Statele Unite sau in vecini, la greci, pentru a strange bani sa-si renoveze casa si sa-si cumpere o masina. Totusi, Drianovo nu a ramas un oras pustiu, in ciuda valurilor de emigrare, caci multi englezi, belgieni si italieni au profitat de ocazie pentru a-si cumpara case sau magazine in acest colt de natura.
PROBLEME Si BENEFICII. ""Peste 70 de case au fost achizitionate de straini, majoritatea britanici, dar si de italieni. Mai e si un belgian care a deschis un atelier alimentat cu bio-carburant"", povesteste Diana Stefanova, responsabil in cadrul Primariei, citata de AFP. Tot raul e inspre binele locuitorilor, caci numerosi britanici isi deschid firme si au nevoie de mana de lucru, foarte cautata de altfel, si pentru renovarea caselor. Orasul incepe sa prinda din nou viata. Copiii vor avea in curand si un nou centru sportiv, unde vor putea inchiria cai, conform unui plan pus la cale de o familie de britanici pentru a-i rasplati pe localnici pentru bunavointa cu care i-au primit. Un singur lucru insa ii deranjeaza pe straini. ""Cand e apa, nu e electricitate si viceversa"", explica amuzata o alta rezidenta. (Maria Toader)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.