Clou-ul verii este ca Romania este la ceasul serviciilor speciale. Cauza crizei lor de azi, este ca au ramas nereformate. Sunt niste dinozauri din stirpea GRU, KGB, modele cu care s-au hranit in anii '40, pe urmele lui Djerjinski&Beria. Serviciil
Clou-ul verii este ca Romania este la ceasul serviciilor speciale. Cauza crizei lor de azi, este ca au ramas nereformate. Sunt niste dinozauri din stirpea GRU, KGB, modele cu care s-au hranit in anii '40, pe urmele lui Djerjinski&Beria. Serviciile inca practica metode si tehnici mostenite de la Teohari Georgescu si Alexandru Draghici. Si tanjesc - vezi legile sigurantei nationale care fac obiectul controversei de azi- la puterea de altadata. Si putinul care s-a facut in depolitizarea si normalizarea lor s-ar risipi. Pentru servicii, schimbarile care s-au facut sunt prea multe. Pentru noi, mult prea putine. Logica puterii l-a facut pe Basescu sa le imbratiseze, sa se bazeze pe ele mai curand decat pe partizanii politici. El uita ce mentalitate au, ca tintesc sa fie stat in stat. Uita si cine le populeaza. Internationalistii de pripas au devenit din promoscoviti opusul lor, adica proamericani. Teoria conspiratiei si cea a patriei in primejdie fac cariera. Scopul este de a cere masuri exceptionale. Se doreste intarirea serviciilor, desi si acum au prea multe puteri, fonduri si sunt prea numeroase. Conflictele dintre ele pentru suprematie au facut multe pagube. Dupa ce au spionat Occidentul, o jumatate de secol, acum agentul roman ii trage limbi si il serveste neconditionat. Prin intermediul lui Basescu sau ocolindu-l cu gratie, vanzand ce se mai gaseste. Carol al II-lea zicea ca nu are un cur atat de mare sa il pupe cati ar dori. Ingramadeala de la Cotroceni pe tema asta este un viu spectacol. Si nu numai printre superspionii nostri. Dar sa vezi si afaceristi, politicieni dornici de slujbe grase si pierdevara in cautare de sinecuri... Toti se vor evapora cand vor fi semne ca biata corabie a gresit portul. Pe langa sus-numitii, virusati in tineretea lor revolutionara de Kremlin, tati&fii, serviciile sunt bine garnisite cu nationalisti infocati, verzi la coaja si rosii pe dinauntru, ca pepenii. Zeul lor necontestat ramane Iulian Vlad.
S-a preferat reformei, simularea ei. O spoiala de schimbari, mai mult ca propaganda decat in adancime, isi arata zilele astea roadele. Serviciile au ajuns, iata, la o rascruce, ori-ori. Toate declaratiile sefilor, ale purtatorilor de cuvant, ale politicienilor anexati cu dosarele in arhive - date in 16 ani - au tinut sa ne asigure ca acolo toate sunt in regula. Uitand ca Romania este una din campioanele interceptarii convorbirilor telefonice. Ca in 16 ani au fost prinsi doar cativa quasi-spioni si ca singurul terorist cu acte in regula, comediantul Omar Hayssam, le-a scapat. Ni se ofera la schimb un tip bun de spitalul psihiatric, care avea niste butelii in portbagaj. Asta ca sa il bage in sperieti pe Basescu si sa vada iar cu ochii buni serviciile. E un obicei incetatenit ca din cand in cand se descopera cate o retea de nustiuce, un complot, punerea la cale a unui atentat. Exact cand e mai liniste si pare ca serviciile si-au cam pierdut importanta si sunt in suferinta de bugete si influenta.
Si in criza asta, Basescu, legat la ochi, vine cu ideea ca agentilor din servicii trebuie sa li se confere puteri suplimentare etc. Ca d-asta ar fi scapat Hayssam, ca legile sunt vechi si proaste. Si ca daca ar fi fost votate legile propuse de el in februarie la CSAT, aflam cu emotie, alta era situatia. Nu zau!... Personal cred ca am fi devenit un un stat politienesc invidiat de Lukasenko si Putin. Sunt cei doi lideri exsovietici modelele lui Basescu? Amintesc ca legile au fost scrise de servicii pentru uzul lor si ca erau indreptate impotriva cetateanului, pretextand fireste ca il apara. Jalnic era in acele texte ca populatia era considerata vasala, idioata, avand nevoie sa fie asistata de niste supraoameni. Ati ghicit, agentii de informatii, un fel de amestec de James Bond si Rambo. Mai curand aratau a securisti sadea. Am avut impresia ca se vorbea in acele asa-zise legi de o tara ocupata de forte straine. Bineinteles sub marota inconfundabila a intereselor superioare, ale sigurantei nationale, ale intereselor superioare de stat!!! Toate definite de respectivul agent, se intelege - nu de tine, umil platitor de taxe si impozite. Multumesc, nu ne trebuie, domnilor! Legile din februarie erau paradisul. Asa ceva totusi in 2006 este neconceput. Iesirea din aceasta criza de proportii este in directia opusa, domnule Basescu. Sa vorbim intai de toate despre o lege specifica menita sa asigure siguranta cetateanului, drepturile lui, si abia dupa aceea, cand respectul pentru drepturile omului este, cert, sa ne ocupam de asa-zisa siguranta nationala. Constitutia se pare ca nu ajunge sa ii opreasca pe agenti sa o incalce. O lege care sa dea pedepse foarte severe pentru cine asculta, de exemplu, fara mandat convorbirile telefonice. Asa ceva este de fapt atentat la "siguranta nationala" si trebuie aspru pedepsit. De fapt se urmareste consolidarea puterii serviciilor si a stapanilor lor politici. Este o tendinta antidemocratica, trebuie spus. Nici o tara nu e sigura daca cetatenii ei nu sunt siguri pe drepturile, libertatile si averile lor. Oricati agenti ai ascunde prin pivnite, si oricate telefoane s-ar asculta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.