Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au dat un vot lipsit de valoare juridica asupra demisiilor directorilor SRI si SIE, intrucat ele nu aveau competenta regulamentara in acest domeniu, apreciaza secretarul general al
Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au dat un vot lipsit de valoare juridica asupra demisiilor directorilor SRI si SIE, intrucat ele nu aveau competenta regulamentara in acest domeniu, apreciaza secretarul general al PD Vasile Blaga, intr-un comunicat, transmite Mediafax. "Ca urmare, Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, alaturi de membrii PD in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, au adresat comisiilor juridice o cerere pentru analiza asupra temeiniciei legale si regulamentare a deciziei adoptate ieri (joi - n.r.) de Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului", precizeaza Blaga. In opinia liderului democrat, nici macar Parlamentul nu se poate opune vointei unei persoane de a ocupa o functie, de a presta o anumita munca, indiferent de rangul acestei functii. "Niciodata Parlamentul nu va putea supune votului sau eliberarea din functie a unor demnitari care isi exprima dorinta de a vacanta un post", adauga el.
Sefii SRI si SIE au dreptul sa demisioneze
Blaga afirma ca directorul SRI poate fi eliberat din functie la propunerea presedintelui Romaniei sau a unei treimi din numarul parlamentarilor, in cazul in care initiativa revocarii apartine fie presedintelui, fie Parlamentului, aceasta fiind singura situatie reglementata de lege pentru cazul eliberarii din functie a directorului SRI. "Nu exista nici o prevedere legala pentru supunerea la votul Parlamentului a dorintei directorului SRI de a demisiona din functie. Parlamentul poate sa ia act de vacantarea functiei si nimic mai mult", completeaza el.
Secretarul general al PD aminteste ca, potrivit Constitutiei, "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari" si ca "nimeni nu este mai presus de lege". "Asadar, chiar si directorii SRI si SIE au dreptul sa demisioneze din functie, daca nu cumva cineva ar dori sa-i situeze mai presus de lege", conchide Blaga.
Politicianisme si abuzuri
"Parlamentarii PNL, PSD, PRM, UDMR si PC, care intentioneaza ca prin votul lor sa forteze ramanerea in functie a directorilor serviciilor secrete ce si-au prezentat demisiile, comit, pe langa un act politicianist absurd, si un abuz din punct de vedere constitutional. Nici orgoliile, nici lipsa de scrupule in raportarea de forte pe care vor s-o impuna presedintelui Romaniei nu justifica o asemenea abordare din partea reprezentantilor cetatenilor in Parlamentul Romaniei", mai spune el.
Vasile Blaga invoca in acest sens o serie de argumente juridice. Astfel, el mentioneaza ca Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI nu prevede expres care este natura juridica a "cererii de eliberare din functie" a directorului, carei institutii sau carui organ al statului trebuie adresata cererea pentru a putea produce efecte, daca organul sau institutia careia ii este adresata ar trebui doar sa ia act de cererea directorului sau ar trebui ca o asemenea cerere sa fie si aprobata pentru a-si produce efectele sau daca directorului i se poate sau nu ingradi de catre Parlament sau de catre orice alta institutie dreptul de a-si inceta exercitiul functiei de director al SRI printr-o manifestare unilaterala de vointa.
Eliberarea din functie nu e ca demisia
Blaga arata ca, prin urmare, pentru solutionarea corecta a problemelor mentionate, toate privind in esenta incetarea unui raport de munca, prevederile Legii 14/1992 trebuie interpretate prin raportare la prevederile si principiile statuate de Codul muncii, iar premisa care trebuie avuta in vedere este aceea ca Radu Timofte facea parte din personalul civil al SRI, la data prezentarii "cererii de eliberare din functie".
Faptul ca Radu Timofte a intitulat inscrisul in cauza "cerere de eliberare din functie", iar nu "demisie" este o chestiune de terminologie, lipsita de relevanta juridica, atata vreme cat din continutul actului reiesea cu claritate vointa ferma a sa de a-si inceta mandatul de director al SRI si caracterul unilateral al acestui act, mai considera Blaga.
"Cu alte cuvinte, prin raportare la textul art. 79 alin.1 din Codul muncii, care defineste demisia ca modalitate de incetare a raporturilor contractuale de munca, este evident ca actul depus de Radu Timofte si inregistrat de institutia prezidentiala este o demisie", apreciaza el.
In opinia sa, un alt aspect ce se impune a fi clarificat este daca, pentru a-si produce efectele, demisia directorului SRI trebuia aprobata prin vot de catre cele doua Camere ale Parlamentului sau doar adusa la cunostinta acestora.
Blaga mentioneaza ca si la aceasta problema raspunsul este statuat "fara echivoc" in art.79 din Codul muncii, aplicabil in conformitate cu Legea 14/1992. Astfel, se arata ca demisia se comunica "angajatorului" in scris, iar refuzul acestuia de a o inregistra nu impiedica producerea efectului extinctiv al acesteia cata vreme se poate face dovada comunicarii.
Parlamentul nu poate refuza demisia
Blaga mai spune ca ultimul aspect legal ce se impune a fi lamurit este daca Parlamentul este sau nu in masura sa refuze cererea lui Radu Timofte de eliberare din functie. El apreciaza ca, in acest sens, este necesara o raportare in egala masura la prevederile Constitutiei, cat si la principiile fundamentale care guverneaza raporturile de munca asa cum sunt statuate in Codul muncii.
Astfel, in comunicat se arata ca, potrivit Codului muncii, reglementarile cuprinse in acest act normativ se aplica tuturor raporturilor de munca, inclusiv celor reglementate de legi speciale - cum este si legea de organizare si functionare a SRI - daca acestea nu cuprind dispozitii contrare sau derogatorii. In ceea ce priveste hotararea Birourilor Permanente ale celor doua Camere de a refuza demisia directorului SRI, secretarul general al PD considera ca se impun, de asemenea, tot in raport cu textele legale mentionate, unele precizari, cum ar fi ca o asemenea hotarare are drept unic efect confirmarea luarii la cunostinta de demisia lui Radu Timofte, "prin urmare nu face decat sa intareasca efectul extinctiv al acesteia". (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.