NATO va incepe saptamana viitoare cea mai dificila misiune din istoria sa, preluand comanda operatiunilor militare internationale din sudul Afganistanului, cu activitate intensa a rebelilor talibani si confruntari aproape zilnice, comenteaza AFP. Baz
NATO va incepe saptamana viitoare cea mai dificila misiune din istoria sa, preluand comanda operatiunilor militare internationale din sudul Afganistanului, cu activitate intensa a rebelilor talibani si confruntari aproape zilnice, comenteaza AFP. Baza militara internationala de la Kandahar va gazdui, luni, o ceremonie de preluare oficiala a misiunii, asigurata pana acum de coalitia condusa de Statele Unite.
Pentru militarii care se afla deja in regiune si lupta de mai multe luni impotriva rebelilor, mai numerosi si mai bine organizati decat in trecut, trecerea sub comandament NATO va implica numai aplicarea pe uniforma a insignei verde cu sigla alba a Fortei internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF). Peste 280 de militari din Batalionul 2 Infanterie "Calugareni" nu vor mai fi cantonati in baza de la Kandahar, ci vor executa misiuni in provincia Zabul, in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF).
Ceilalti 200 de militari din Batalionul 2 Infanterie vor executa misiuni de paza si patrulare in scopul asigurarii protectiei Bazei de la Kandahar. Pentru cele 26 de tari membre NATO este vorba despre una dintre cele mai ambitioase misiuni din istoria organizatiei si prima desfasurata in afara sferei traditionale de influenta. Alianta are trei obiective in regiune, unde coalitia avea drept misiune numai urmarirea teroristilor. Astfel, NATO va asigura securitatea, va sprijini dezvoltarea economica si va sustine prezenta statului afgan in sudul tarii. (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.