Licitatia pentru emisiunea de obligatiuni cu scadenta la trei ani si o valoare de 200 de milioane de lei programata pentru data de 3 august a fost anulata. "Decizia a avut in vedere evolutia cheltuielilor si veniturilor bugetare, concretizata prin in
Licitatia pentru emisiunea de obligatiuni cu scadenta la trei ani si o valoare de 200 de milioane de lei programata pentru data de 3 august a fost anulata. "Decizia a avut in vedere evolutia cheltuielilor si veniturilor bugetare, concretizata prin inregistrarea unor disponibilitati semnificative in contul general al Trezoreriei statului, in conditiile unei prognoze care indica in perioada imediat urmatoare un trend similar al acestor disponibilitati", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. De la inceputul acestui an, Finantele au amanat toate licitatiile de titluri de stat. Dupa primele cinci luni ale anului, executia bugetara indica un excedent de 1,3% din PIB, in conditiile in care la ultima rectificare Guvernul a aprobat un deficit anual de 2,5% din PIB. Pentru trimestrul al treilea sunt programate o emisiune de certificate de trezorerie in valoare de 200 de milioane de lei, cu scadenta la 6 luni (18 septembrie), o emisiune de obligatiuni cu scadenta la trei ani si o valoare de 200 de milioane de lei (7 septembrie) si o emisiune de titluri pe cinci ani, in suma de 200 de milioane de lei (7 septembrie). Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat recent ca Trezoreria ar putea sa majoreze valoarea emisiunilor de titluri de stat programate pentru finalul acestui an, intrucat un imprumut extern este putin probabil in 2006. La randul sau, banca centrala a aratat recent, in raportul privind stabilitata financiara, ca emisiuni de titluri de stat ar trebui sa existe si in perioade de excedent bugetar, pentru mentinerea unui reper in piata si asigurarea unui volum de titluri care pot fi utilizate ca si garantii pe piata interbancara. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.