Punctul de plecare al acestui articol a fost o intamplare neverosimila generatiei mele pana mai acum o luna. Iata pe scurt povestea desfasurata in parcul Herastrau: un bunic isi urmarea nepotelul jucandu-se pana cand a observat un alt copil care-l m
Punctul de plecare al acestui articol a fost o intamplare neverosimila generatiei mele pana mai acum o luna. Iata pe scurt povestea desfasurata in parcul Herastrau: un bunic isi urmarea nepotelul jucandu-se pana cand a observat un alt copil care-l maltrata de-a dreptul fara motiv. Si-a mutat nepotelul pe alt teren de joaca, insa tartorul dupa el. Dupa alte cateva permutari s-a vazut silit sa-l abordeze pe tatal colericului, in speranta ca acesta isi va linisti odrasla. Tatal se ridica de pe banca si-l tranteste pe bunic la pamant cu un pumn. Nepotelul a vazut fapta si s-a speriat intr-atat ca nu mai putea schita nici un gest. Bunicul surprins de lovitura malacului si-a retinut lacrimile neputintei si s-a retras din parc. Politia comunitara era de nevazut.
Intamplarea aparent banala are un dublu circuit social. Cel al nepotelului traumatizat de cele vazute si al colegului sau de generatie, care si-a vazut tatal invingand prin forta. Pentru el era un nou argument ca asa merg treburile. Amandoi vor creste in aceeasi societate bolnava, dezarticulata. Unul va incerca sa-si pastreze valorile reale, pe cand celalalt se va bucura de conturile si muschii lui taticu in fata pedagogilor sau functinarilor de tot felul, care nu vor accepta ca fiul lui merita totul absolut. Totul absolut se cucereste intr-un peisaj social sfaramicios. Educational vorbind, totul absolut se dobandeste intr-o tara redusa la un tip de favelas falimentar, un fel de jungla populata de mutanti pe cand leul a luat-o razna, este o leguma. In Romania intotdeauna smecherul s-a impus cu forta. In secolul al XVIII-lea, un profesor de la Colegiul Sf.Sava a fost batut de un elev smecher.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.